#NIStesami

Пристаниште у Рафинерији нафте у Панчеву ради у свим условима

Аутор: тим НИС-а 12.04.2020 • 5 min read

Пристаниште у панчевачкој Рафинерији ради. Дунав тече, бродови плове и пристају код нас. Колеге раде као и до сада, али са додатним мерама опреза, како на послу, тако и код куће. Да ли се и шта променило, објаснио нам је наш колега Денис, оператер у пристаништу наше рафинерије.

-Наш посао је остао исти, с тим што су придодате посебне мере заштите од коронавируса, пре свега, мере одржавања хигијене. Једна од већих промена јесте да је контакт са извођачким фирмама сведен на минимум, нема гужве, па не изискује додатне мере опреза. Бродови долазе, врши се утовар деривата несметано. Сви носимо маске и рукавице. Имамо средства за дезинфекцију радног места – када дођемо на посао, очистимо телефонске слушалице, радио-станице, тастатуру, миш, радни сто и радни простор. Такође, када завршимо посао обришемо све за собом како би било стерилно – столице, наслоне за руке. Обезбеђене су нам довољне количине средстава за дезинфекцију којима бришемо радни простор. Имамо и прскалице којим дезинфикујемо под. Удаљеност од два метра је такође превентивна мера заштите коју примењујемо. Када човек зна да је обезбеђен, да је све чисто, онда постоји и осећај сигурности, а то је врло важно у овим околностима. Долазим и одлазим с посла са колегом његовим колима, и наравно, користимо заштитну опрему.

Како изгледа ваш живот у слободно време?

-Прописаних мера придржавам се и код куће. Излазимо само када је неопходно, рачуне плаћамо електронски, у куповину идемо када је то заиста неопходно. Моја супруга је просветни радник и сада ради од куће. Родитељи су нам пензионери, па им по потреби купујемо и носимо намирнице. Трудимо се да физичке активности не заостају у овој ванредној ситуацији, тако да смо активни на кућним справама за вежбање.. Видим да се и моје колеге понашају одговорно, и много сам поносан на то, јер је у овој ситуацији кључно да сви будемо дисциплиновани.

Ваша порука за колеге?

-Страх је у нормалној мери добар, јер нас тера да се понашамо опрезно, али вишак страха може да проузрокује панику, која никако није корисна. Зато је моја порука за колеге: будите опрезни и одговорни, чувајте себе и друге, јер само зрелим понашањем можемо да изађемо на крај са овом ситуацијом.