Архива вести

НИС наставља реализацију инвестиција у геолошка истраживања

December 12, 2000

У оквиру реализације великог инвестиционог програма на увођењу савремених технологија геолошких истраживања и детаљнијем испитивању нафтних и гасних налазишта, НИС је завршио отварање бушотине „Maj-X-2“ на већ постојећем нафтном пољу код Мајдана, у Банату.

Бушотина је бушена до рекордних 3865 м дубине и најдубља је до сада избушена бушотина на истражном простору Србије. У току је фаза опремања ове бушотине производном опремом, након чега почиње експлоатација. Захваљујући овоме НИС је обезбедио додатне резерве нафте и гаса, приликом испитивања бушотине добијени су гас и кондензат (лака нафта).

Приликом бушења бушотине „Maj-X-2“, које је извео НИС-ов Блок „Сервиси“, коришћена је савремена технологија. Реч је о новом мобилном, дизел-електро постројењу новије генерације, познатог светског произвођача National Oilwell Varco.>/p>

Обим улагања капитала у оквиру великог инвестиционог програма на увођењу савремених технологија геолошких истраживања и детаљнијем испитивању нафтних и гасних налазишта од 2009. износио је око 10 млрд динара. Инвестирање НИС-а у реанимацију домаћих нафтних налазишта, уз примену нових технологија и разраду сложених лежишта, довело је до повећања производње на постојећим налазиштима и раста ресурсне базе.

До 2020. године НИС ће инвестирати око 400 милиона евра у област геолошких истраживања, која обухватају сеизмичка испитивања и истражно бушење у Србији.

Поред тога, НИС је започео амбициозан програм за развоj нових лежишта у земљама Балкана: у Румунији, Босни и Херцеговини, као и у Мађарскоj. Oд регионалних пројеката истраживања угљоводоника НИС очекује нову производњу нафте и гаса. У Мађарској ће НИС у 2012. години почети бушење три истражне бушотине, а 2013. очекујемо почетак производње. У фокусу пажње је и Румунија, јер су истражни блокови у непосредној близини границе са Србијом, што ће омогућити лако повезивање бушотине са инфраструктуром НИС-а. Већ следеће године на овом подручју планира се бушење четири истражне бушотине, док се 2013. и 2014. године очекује почетак комерцијалне производње.

НИС је преко своје ћерке компаније ,,Јадран-Нафтагас“ у Босни у новембру ове године започео регионална 2Д сеизмичка испитивања, након чега следи обрада и интерпретација добијених података. На основу добијених резултата биће лоцирана прва истражна бушотина на подручју Републике Српске.