Интервју

НИС пажљиво слуша потребе заједнице

28.06.2024.

Извор: BIZLife

„Промене које желимо неће се догодити саме од себе, већ је на њима потребно напорно радити. Ми управо то и чинимо, улажемо велике напоре да допринесемо развоју наше заједнице и заштити животне средине”, истиче у интервјуу за BIZLife Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а. Како каже, када је реч о друштвеној одговорности, НИС ће наставити да пажљиво слуша потребе заједнице и да јој излази у сусрет, у договору са партнерима широм Србије.

Можете ли описати главне елементе CSR и ESG стратегија које НИС тренутно примењује? Како оне заправо доприносе одрживом развоју компаније?

Наша стратегија у овим областима заснива се на чињеници да компанија НИС и њени запослени нису изоловано острво, већ активни чланови заједнице. Сви желимо да живимо у лепшој и зеленијој Србији, у земљи у којој ће млади имати најбоље услове за учење и развој. Друга важна чињеница је што смо одавно схватили да се промене које желимо неће догодити саме од себе, већ да је на њима потребно напорно радити. И ми управо то и чинимо, улажемо велике напоре да допринесемо развоју наше заједнице и заштити животне средине. О томе говоре и наша улагања, јер смо у друштвено одговорне пројекте од 2009. године уложили више од 12 милијарди динара. У истом периоду, наша улагања у еколошке пројекте износе више од 130 милиона евра.

Како НИС приступа извештавању о својим достигнућима у области одрживог развоја? На који начин заправо оцењујете успех ваших иницијатива?

Са задовољством могу да кажем да смо пионири у Србији када је реч о извештавању о одрживом развоју. Први верификовани извештај у овој области објавили смо још 2011. године и од тада континуирано извештавамо најширу јавност на транспарентан и свеобухватан начин. Поред тога, наши извештаји о одрживом развоју су у складу са стандардима једне од водећих светских организација у области одрживог пословања Global Reporting Initiative (GRI) и верификовани од стране независне ревизорске куће. То нам, поред осталог, омогућава да упоређујемо остварене резултате са остварењима из претходних година, али и да знамо где смо у односу на нашу индустрију. На основу тога, можемо да планирамо даље кораке, у најбољем интересу компаније и шире заједнице. Наши извештаји објављени су на сајту компаније и сви могу да имају увид у наше активности у области одрживог развоја.

Који циљеви одрживог развоја Уједињених нација су најважнији за НИС, и како сте прилагодили своје пословне стратегије да их подржите?

Најпре морам да кажем да НИС своје корпоративне стратегије и деловање у ESG области обликује према циљевима одрживог развоја UN, домаћим и међународним регулативама , као и према потребама заједница у којима послује. За нас је свих 17 циљева одрживог развоја једнако важно, јер су они међусобно повезани и често остваривање једног зависи од реализације других циљева. Наша компанија у свом пословању препознаје 12 од 17 ових циљева чијем остваривању доприноси својим активностима. За нас је битно да су циљеви одрживог развоја уједно и позив на глобалну акцију како бисмо сузбили сиромаштво и допринели општем развоју и благостању. Ми смо се том позиву одазвали и циљеви одрживог развоја део су сваког пословног процеса у НИС-у. Поред тога, ангажовани смо на великом броју друштвено одговорних пројеката, а и наши запослени својим волонтерским активностима несебично доприносе развоју заједнице.

Који су тренутно кључни друштвено одговорни пројекти које НИС води? Како одабирате пројекте и заједнице које подржавате?

Своје друштвено одговорне програме НИС реализује под слоганом “Будућност на делу” што је уједно и мото компаније. Овај слоган истовремено најбоље осликава оно што желимо да постигнемо. Због тога већ годинама подржавамо младе талентоване људе, развој локалне заједнице, те пројекте којима унапређујемо заштиту животне средине, услове и инфраструктуру у области образовања, јавног здравства, социјалног старања, културе и спорта. Посебно смо поносни на два програма која имају дугу традицију и значајне резултате. Један је “Заједници заједно” путем ког остварујемо партнерство са 13 локалних заједница широм Србије, од Кањиже до Ниша. У тим заједницама живи око 2,8 милиона грађана, а њих смо као партнере изабрали јер НИС у овим самоуправама обавља велики део својих делатности. Сваког дана осећамо подршку наших суграђана, али и стручне јавности која је програм “Заједници заједно” наградила бројним признањима. Улагање у развој заједница је један од начина да захвалимо за то поверење и разумевање. Само путем овог програма у претходних 15 година уложили смо више од 1,7 милијарди динара. Између осталог, тим улагањима допринели смо да буде унапређен рад више од 180 образовних установа, више од 40 институција културе, опремљено је 45 болница и домова здравља, донирано 14 санитетских и патронажних возила, уређено укупно 146 дечјих игралишта, паркова, спортских терена и објеката. Други програм који желим да истакнем је “Енергија знања” којим остварујемо сарадњу са научним и образовним установама у нашој земљи и иностранству. Посебно бих нагласио да у оквиру “Енергије знања” стипендирамо студенте и да смо до сада имали више од 130 стипендиста на домаћим и страним факултетима. Ти млади људи се након завршетка студија махом запошљавају у НИС-у и представљају нову енергију и будућност наше компаније. И не само то, путем “Енергије знања” побољшавамо услове за реализацију наставе и научних активности у школама и на факултетима у Србији. Због свега наведеног, НИС је прва компанија у Србији која је добитник Светосавске награде коју додељује Министарство просвете. За нас су друштвено одговорне активности једнако важне као и бизнис. и од њих нисмо одустали ни у најизазовнијим тренуцима. Са великим задовољством ћемо и даље радити на развоју наше заједнице.

Са којим највећим изазовима и препрекама се сусрећете приликом имплементације ваших CSR и ESG стратегија? Како се НИС носи са тим изазовима?

Глобални енергетски сектор, коме припада и НИС, налази се пред својеврсним изазовом који носи енергетска транзиција. Наш је задатак да производимо и тржиште снабдевамо енергијом потребном за даљи развој и да то чинимо по приступачним ценама. Истовремено, свесни смо транзиције ка новим изворима енергије, као и законских измена које обликују нашу индустрију. Да бисмо наставили са нашим друштвено одговорним активностима, најпре морамо очувати профитабилност бизниса у изазовним околностима. Немам нимало сумње да ћемо у томе успети, јер смо показали да умемо да управљамо компанијом и у кризним временима. А када је реч о друштвеној одговорности, највећи изазов је да одговоримо на потребе заједнице. Оне су комплексне и морамо добро да слушамо своје партнере како бисмо имали најбољи учинак и резултате који су корисни за све.

Какви су дугорочни планови НИС-а за даљи развој и побољшање одрживости и друштвене одговорности?

Када је реч о бизнису, ми већ спроводимо бројне активности на унапређењу наших основних делатности, у области нафте и гаса. Такође, започели смо енергетску транзицију компаније и учинили крупне кораке у области соларне енергије, смањења емисија угљен-диоксида. Имамо стратегију и планове, али смо спремни и да се прилагођавамо ситуацији, јер су године за нама показале колико непредвидивих догађаја може да нам стане на пут. Када је реч о друштвеној одговорности наставићемо да пажљиво слушамо потребе заједнице и да им излазимо у сусрет у договору са нашим партнерима широм Србије. То се показало као успешна стратегија до сада и од ње нећемо одустати.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд