Бизнис вести

Соларни панели и у Погону за производњу „Јазак“ воде

11.07.2024.

Компанија НИС наставила је реализацију програма изградње соларних електрана на својим објектима, остварујући тиме значајне финансијске и еколошке ефекте. Тако је у Погону за производњу пијаће воде „Јазак“ изграђена соларна фотонапонска електрана укупне снаге 620 kWp која је пуштена у рад у јуну ове године. У питању је прва електрана веће снаге у НИС-у, а уједно и прва комбинована електрана која се састоји од три фотонапонска поља која су распоређена на тлу и на крову фабрике. Вредност пројекта износи више од пола милиона евра. На овај начин фабрика „Јазак“ ће добијати електричну енергију на еколошки прихватљивији начин – из енергије Сунца.

Реализација пројекта изградње електране у Погону „Јазак“ део је свеобухватног програма који је НИС започео пре две године изградњом соларних електрана на објектима малопродајне мреже у Србији. У оквиру пројекта „озелењавања“ бензинских станица, НИС је до краја 2023. године поставио соларне електране на 45 малопродајних објеката, чиме је обезбеђена просечна годишња уштеда у набавци електричне енергије од 1.600 MWh током радног века од 25 година, док је процена да ће се постићи и значајно смањење емисија угљен диоксида од чак 1.700 тона просечно на годишњем нивоу.

Eлектрична енергија произведена уз помоћ соларних панела у фабрици „Јазак“ ће се највећим делом користити за потребе самог Погона, уз пласман повремених вишкова електричне енергије у дистрибутивну електричну мрежу с обзиром да Погон има статус купца-произвођача. Овом инвестицијом НИС потврђује да остаје доследан „зеленом правцу“ у пословању чиме компанија јача своју енергетску ефикасност и чини значајне кораке у процесу енергетске транзиције и диверзификације бизниса. Овакав приступ подразумева већа улагања у производњу електричне енергије из обновљивих извора енергије, у циљу достизања циљева у области заштите животне средине и смањења угљеничког отиска компаније.

Новинари водећих домаћих медија имали су прилику да посете соларну електрану изграђену у Погону за производњу пијаће воде „Јазак“, где су упознати са свим бизнис и еколошким бенефитима  овакве елекране.

НИС ће и у наредном периоду наставити са инвестицијама у зелену енергију, водећи се принципима одрживог развоја, па је тако у наредној фази планирана и инасталација соларних панела на друге бензинске станице, али и стратешке објекте компаније, као што су Рафинерија нафте Панчево, затим пословни центри Београд и Нови Сад, као и складиште нафттних деривата у Новом Саду које је тренутно највећи пројекат у овој области у компанији НИС. Уз изграђени капацитет од 2 MWp на бензинским пумпама и у погону Јазак, реализацијом ова четири уговорена пројекта укупна снага соларних електрана достићи ће 10 MWp крајем 2024. године уз просечну годишњу производњу од 11.500 MWh чиме ће се постићи смањење емисија угљен диоксида за 12.500 тона годишње.

Диверзификујући своје пословање, НИС је у област енергетике искорачио 2013. године пуштањем у рад малих електрана на осам нафтних и гасних поља укупне инсталисане електричне снаге 14 MW, а у које је уложено око 20 милиона евра. НИС је у 2022. години, у сарадњи са партнерима, започео производњу електричне енергије у ТЕ-ТО Панчево. Реч је о првој гасној електрани у Србији са комбинованим гасно-парним циклусом, односно са природним гасом као горивом и комбинованом производњом електричне и топлотне енергије. Пројекат је вредан скоро 200 милиона евра, а инсталисана електрична снага постројења износи 189 MW. НИС наставља са изградњом соларних електрана, а актуелна стратегија предвиђа изградњу до 40 MW соларних електрана до 2030. године. У циљу испуњења својих „зелених“ циљева, НИС је од 2009. године у еколошке пројекте и бизнис иницијативе које су дале значајне ефекте на унапређење еколошке слике у Србији уложио више од 900 милиона евра, од чега је у исклључиво „еколошке“ иницијативе инвестирано више од 130 милиона евра.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд