Интервју

Ако си највећи, онда мораш да дајеш пример другима

03.09.2020

Интервју Вадима Смирнова, заменика генералног директора НИС-а, за лист Недељник

Друштвена одговорност за нас није ствар маркетинга, већ улагање у будућност и стратешка партнерства са локалним заједницама широм Србије. Само смо кроз наш програм „Заједници заједно“ од 2009. године реализовали више од 950 пројеката вредних преко 1,2 милијарде динара

Друштвено одговорно пословање најчешће је корпоративно помињана реч током пандемије овог пролећа. Био је то тренутак када је јавност на делу схватила шта значи када, једноставно речено, велики помажу малима. Крајем маја компанија НИС објавила је јубиларни, 10. јединствени онлајн интерактивни извештај о одрживом развоју. У НИС-у често наглашавају да своје пословање темеље на принципима одрживог развоја, а у ексклузивном интервјуу за Недељник, Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за односе са државним органима и корпоративне комуникације, објашњава због чега им је то било посебно важно чак и у време пандемије.

“Извештај је важан јер је битно транспарентно показати пословање у складу с одрживим развојем, а то је наше стратешко опредељење. Дао бих вам пример из живота: сваки родитељ воли своје дете и када може, он ће му купити бицикл, ако је то у складу с његовим могућностима. Када нема за то, читаће му бајке. У сваком случају, остаје љубав према деци. Тако и наше стратешко опредељење да развијамо компанију у складу са принципима одрживог развоја, односно бринући о генерацијама које долазе, и да о томе извештавамо јавност не зависи од околности. Мењају се наше могућности, можда ћемо бити “тањи” ове године и то је реалност, али наша стратегија и наша визија се не мењају. Ми смо једна од највећих компанија у Србији и морамо да будемо пример  за друге. То је наша мисија, то радимо свесно и могу вам рећи и са великим задовољством”.

Онлајн извештај о одрживом развоју за 2019. годину

Наша достигнућа у 2019. години у области друштвене одговорности и одрживог пословања

САЗНАЈ ВИШЕ

Ви сте, заправо, пионири у извештавању о одрживом развоју у Србији и лидер у друштвеној одговорности?

Да, започели смо с тим пре десет година и тај процес стално унапређујемо. То не радимо сами, већ у комуникацији са државом, са локалним заједницама, јер желимо да знамо шта је грађанима најпотребније у сваком тренутку. То није за нас ствар маркетинга, већ заиста желимо да будемо корисни. Стратешка поља за нас су млади, студенти, образовање и спорт, вртићи, помоћ незбринутој деци… Усмеравамо новац тамо где је потребно. Ове године смо, на пример, одлучили да уложимо у дигитализацију и безбедност у школама, у договору с Министарством просвете, науке и технолошког развоја  и Министарством унутрашњих послова и тај пројекат спроводимо у 12 градова и општина у којима послујемо.

Колико је важно у оваквим ситуацијама као што је пандемија да компанија комуницира добро и са запосленима, и са пословним сарадницима и са јавношћу?

Када живите у заједници није могуће да не мислите на њу и да не помажете. НИС има преко 11.000 запослених широм Србије. За проблеме са водом у неким градовима због поплава, на пример, сазнали  смо од наших колега и одмах смо реговали и послали пијаћу воду у та места. Већ годинама спроводимо волонтерске акције, а пре две године смо и званично основали Клуб волонтера НИС-а, чији чланови су од првог дана избијања пандемије помагали својим суграђанима уз поштовање свих мера и ограничења кретања: ишли су у апотеке, продавнице, доносили воду… Што се комуникације тиче, верујем да смо заиста приказали најбоље могуће праксе, како у интерној комуникацији са нашима запосленима, тако и у екстерној, не само са медијима, већ са спољном јавношћу уопште. Брза, тачна, прецизна и транспарентна комуникација су заиста били и остали наша водиља.

Имали сте бројне акције и током ванредног стања и после (донације горива, воде, дезинфекција јавних површина…). Шта се показало као најефикасније (или најкорисније за друге)?

Ми смо нафтна компанија и пре свега можемо да дамо гориво, те смо то и урадили. Обезбеђено је 270 тона авио горива за хуманитарне летове „Аир Сербиа“ којима је у Србију допремљена медицинска опрема и враћани наши грађани који су се затекли у иностранству. Наша матична компанија „Гаспром њефт“ обезбедила је у априлу и мају бесплатно гориво за потребе јавних служби Србије (возила Министарства одбране, полиције, медицинских служби, ватрогасаца). Донирали смо 33 хиљаде литара пијаће воде грађанима Ивањице и Блаца, општинама које су крајем јуна највише погођене поплавама. Наставили смо да помажемо здравственим установама у борби против ковид-19 донацијом 20 хиљада литара пијаће воде „Јазак“ болницама у Београду и Зрењанину. Ни нама није било лако, али сматрамо да као једна од највећих компанија у Србији морамо да будемо заједно са нашим суграђанима и у добру и у злу. Такав приступ уткан је у наше пословање: ако си највећи, онда мораш да се понашаш одговорно и конструктивно дајеш пример другима.

Нисте одустали од свог пројеката “Заједници заједно” и план је да се уложи 114,5 милиона динара у 12 општина. У шта тачно планирате да уложите и колико то значи у ванредним околностима?

Иако смо морали да се прилагодимо и издвојимо приоритете, наше стратешко опредељење остаје исто – посвећени смо пословању у складу с нашим вредностима и определили смо кључне пројекте од којих не одустајемо и настављамо даље. “Заједници заједно” је један од таквих, рецимо да је тај пројекат темељ односа са заједницом. . У току 2019. године кроз овај програм подржано је 20 пројеката у области здравства где смо помогли опремање локалних здравствених установа у 12 градова и општина у Србији у којима се одвија већина наших бизнис активности. Фокус овогодишњег програма је на области образовања – дигитализација наставног процеса и унапређење безбедносно-информационих система у основим и средњим школама широм Србије. До сада је кроз програм „Заједници заједно“ реализовано више од 950 пројеката у локалним самоуправама вредних преко 1,2 милијарде динара

НИС је кроз друштвено одговорне пројекте од 2009. уложио до сада више од три милијарде динара. На шта сте најпоноснији?

Иза нас су стотине фантастичних пројеката које смо подржали широм Србије: изградња и обнова игралишта, паркова, учионица, затим помоћ у набавци медицинских апарата и возила, бројне хуманитарне акције, као и подршка огромном броју спортских и културних манифестација. Најпоноснији сам на пројекте окренуте младима, који остају за будуће генерације. Поред програма “Заједници заједно”, ту је и програм “Енергија знања”, који је усмерен ка деци и младима и улагању у њихово образовање. Кроз овај програм спровели смо одабир талентоване деце за нашу врсту индустрије, успели да обезбедимо стипендију  и одлазак на најбоље универзитете у Русији, као и посао у нашој компанији, када се врати у Србију. Тако решавамо два проблема. Прво, развијамо ову индустрију у Србији, а друго стварамо услове да се талентовани млади људи враћају у земљу и запосле овде. Ми већ имамо 50 таквих студената и верујте то су сјајни млади људи који су оправдали поверење. И у Русији су показали изванредне резултате. То говори и податак да је пре две године најбољи страни студент у Русији био из Србије. Помагали смо обнову, модернизацију учионица и школа, а то настављамо да радимо и ове године. Тренутно имамо сарадњу са преко 50 домаћих и међународних образовних и научних установа.

Какви су даљи планови, посебно у оваквој ситуацији и треба ли имати и “план Б”?

Фокус у наредном периоду биће очување здравља наших запослених и потрошача, као и очување стабилности пословања и основне делатности НИС-а упркос свим изазовима које је пандемија донела.

Да бисте свој успех делили са заједницом у којој радите, најпре сами морате бити успешни. У том смислу, НИС ће своју политику у области друштвене одговорности и спонзорстава и донација свакако морати да прилагођава актуелној ситуацији. Али, као што сам већ рекао, упркос новонасталим околностима изазваним пандемијом, компанија није одустала од кључних пројеката и подршке заједници у којој послује. На крају, могу рећи да сам оптимиста и готово сам сигуран да ће следећа година, упркос свим изазовима, бити много боља.