Интервју

Интервју Вадима Смирнова, заменика генералног директора НИС-а за Магазин Бизнис

Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за односе са државним органима и корпоративне комуникације, дао је интервју за пословни лист Магазин Бизнис на тему друштвено одговорних активности компаније.

24. septembar 2019.

Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за односе са државним органима и корпоративне комуникације, дао је интервју за пословни лист Магазин Бизнис на тему друштвено одговорних активности компаније.

НИС је у самом врху домаћих компанија када је реч о друштвеној одговорности. Да ли је друштвена одговорност стратешко опредељење компаније и који су основни мотиви улагања у ове пројекте?

Пре свега бих желео да истакнем да НИС своје пословање заснива на потпуном поштовању законитости, етичности, родне равноправности, те да у појединим областима имамо интерне стандарде који су изнад важеће законске регулативе. Те принципе преносимо и на наше сараднике и на тај начин се трудимо да проширимо своју пословну културу на читаву бизнис заједницу. Таквим односом према бизнису, створили смо здрав основ да своје пословне успехе преточимо у друштвено одговорна улагања.

НИС не послује само у Србији, већ и у земљама региона, и веома смо захвални на гостопримству и подршци коју имамо при реализацији пословних пројеката. Зато настојимо да реализацијом друштвено одговорних активности захвалимо грађанима на доброј енергији коју од њих добијамо.Уверени смо да НИС може успешно да се развија само уколико напредује и заједница у којој послујемо. Највећи део својих бизнис процеса НИС реализује у Србији и природно је да ту имамо и највише улагања у ЦСР пројекте. Од 2009. године и доласка “Гаспром њефта” за већинског акционара НИС-а, ми смо у друштвено одговорне пројекте уложили око 3,8 милијарди динара. Тим путем ћемо наставити јер није реч само о стратешком опредељењу, већ о истинској жељи руководства и запослених да допринесемо општем развоју. Србија је наша земља и ми желимо да допринесемо њеном напретку, колико год је то могуће.

Који су приоритети НИС-а када је реч о друштвено одговорним улагањима?

Све друштвено одговорне активности реализујемо под слоганом “Будућност на делу”. То је, такође, више него јасна порука шта је циљ улагања у заједницу. Желимо да пружимо нашим суграђанима енергију да се ангажују на општу корист, да напредују у свим областима. Носиоци позитивних промена у сваком друштву су, пре свих, млади људи. И зато својим друштвено одговорним пројектима настојимо да подржимо младе – да помогнемо у унапређењу услова за њихово образовање, да створимо услове да се школују у иностранству, али да се после тога врате у своју земљу и ту остваре своје каријере у стимулативном окружењу. Такође, желимо да допринесемо унапређењу здравствене и образовне инфраструктуре, да наши суграђани имају лепше паркове и зелене површине, боље услове за бављење спортом, више културне понуде. Ми смо грађани ове земље и циљ нам је да сви живимо боље. Такође, својим примером желимо да подстакнемо и друге компаније на улагања у добробит заједнице.

Које пројекте бисте посебно издвојили?

Поносни смо на све своје друштвено одговорне активности, као и на чињеницу да се наши запослени ангажују у бројним волонтерским и хуманитарним акцијама. Ипак, од посебног су значаја два програма који реализујемо. То су програм сарадње са локалним заједницама у Србији “Заједници заједно” и наш програм сарадње са домаћим и међународним научним институцијама “Енергија знања”. Мислим да су остварени резултати импресивни. “Заједници заједно” реализујемо широм Србије и кроз тај програм је у развој заједнице уложено преко милијарду динара у последњих 11 година. Само ове године улажемо 116,5 милиона динара у унапређење рада здравствених установа широм Србије. Са друге стране, путем “Енергије знања” до сада смо стипендирали преко 90 студената, од којих више од 30 већ ради у компанији. Сарађујемо са водећим домаћим и образовним институцијама у Руској Федерацији.

Шта је за Вас највећи успех када је реч о друштвено одговорном раду?

За мене лично највећи успех су дечји осмеси које видим широм Србије када завршимо неки пројекат. Задовољство наших суграђана и успешни млади људи које срећем су оно што нам даје додатни мотив да наставимо са својим активностима и још јаче се ангажујемо на напретку заједнице. И ми ћемо у том правцу и наставити, а посебно ми је драго што у грађанима Србије имамо сјајне партнере на том путу.