НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду

06.02.2024.

У Електротехничкој школи „Никола Тесла“ у Београду свечано је отворен нови кабинет за физику, чије је опремање и адаптацију подржала компанија НИС у оквиру свог програма „Енергија знања“.

Кабинет за физику у потпуности је реновиран и опремљен новим мобилијаром и наставним средствима, која ће допринети да настава буде савременија. Кабинет је опремљен елементима неопходним за практичну наставу и лабораторијске вежбе, тако да ће ученици током часова моћи да у пракси примењују градиво које су научили и да се на тај начин припремају за такмичења, своја будућа занимања или даље школовање и усавршавање.

Бранко Суботић, директор Електротехничке школе „Никола Тесла“, истакао је да школа и ученици остварују запажене резултате у настави физике, те да је било потребно додатно унапредити услове за рад.

„Одлучили смо да средимо један кабинет где ће сви наши ученици моћи да раде практичне експерименте и захваљујући НИС-у успели смо то да урадимо веома брзо“, рекао је Суботић.

Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а, истакао је важност електротехнике у данашњем свету, као и значај школе „Никола Тесла“ у образовању генерација будућих инжењера.

„Путем програма „Енергија знања“, који НИС спроводи дуже од 10 година, подржавамо и стипендирамо ђаке и студенте. То је наше стратешко опредељење. Ми улажемо у младе људе и хоћемо да они остану у Србији, да буду покретачи ове земље, свега што нам доноси лепшу будућност. Ја се радујем што је за нас развој младих људи постао нераздвојиви део наших активности, ми смо познати по томе и тако ће остати и даље“, рекао је Смирнов.

Јасмина Радусин, координаторка пројекта и професорка физике у Електротехничкој школи „Никола Тесла“, захвалила је компанији НИС на донацији и истакла важност новог кабинета за професоре и ученике.

„Ми смо веома срећни, ово је остварење нашег сна. Желели смо да имамо кабинет за наставу физике, посебно због наших ученика који остварују добре резултате на такмичењима. Сваке године на републичком такмичењу има бар 20 до 30 ђака у нашој екипи који постижу значајне успехе на шта смо јако поносни. Овај кабинет ће допринети да ученици раде експерименте, јер сада имамо и наставна средства и простор који је инспиришући, тако да је право задовољство радити у њему“, рекла је Јасмина Радусин.

Електротехничка школа „Никола Тесла“ у Београду има 68 одељења, а школу тренутно похађа 1800 ђака. Истрајним и преданим радом ученици ове школе достојно представљају име које она носи. Они са успехом учествују на многим такмичењима која су везана за њихову будућу струку, као и на такмичењима из других области. Захваљујући постигнутим резултатима, репутацији и историјату школе, компанија НИС је кроз програм „Енергија знања“ подржала опремање кабинета за физику у овој образовној установи.

Кроз програм „Енергија знања“, који је покренут 2012. године, до сада је опремљено више од 60 учионица и лабораторија у школама и на факултетима широм Србије, међу којима и више од 30 учионица које су намењене за наставу из природних наука. За допринос развоју образовања у Србији, НИС је прва компанија којој је Министарство просвете Републике Србије доделило „Светосавску награду“.

Због своје архитектонске, културне и историјске вредности, зграда Електротехничке школе „Никола Тесла” у Београду проглашена је 1964. године за споменик културе заштићен законом, а 1992. године и за културно добро.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд