Бизнис вести

Представљена студија КПМГ-а о економском утицају компаније НИС у Републици Србији у периоду 2010-2020. године

22.09.2021

Компанија НИС је у периоду 2010-2020. године била међу водећим домаћим послодавцима, инвеститорима и извозницима, а просечан годишњи директан допринос ове компаније домаћем бруто друштвеном производу (БДП) био је 5,1 одсто, резултат је студије ревизорско-консултантске компаније КПМГ о економском утицају НИС-а у Републици Србији.

Резултати студије представљени су данас на online панелу на којем су учествовали Антон Черепанов, заменик генералног директора и финансијски директор НИС-а, Биљана Бујић, партнер у пореско-правном одељењу КПМГ-а, Александар Влаховић, председник Савеза економиста Србије и Радојка Николић, уредница магазина „Бизнис“.

Како је речено, у развој НИС-а инвестирано је више од три милијарде евра, а просечна годишња улагања компаније у периоду 2010. до 2020. године износила су 274 милиона евра. У истом периоду просечан годишњи допринос НИС-а бруто додатој вредности Србије био је око 2,6 процента, односно просечно око 816 милиона евра. Просечан годишњи директан допринос компаније НИС бруто додатој вредности у секторима пословања износио је око 4,7 процента, док је утицај на економске активности у којима послује компанија износио око 12,1 одсто. Као резултат пословања компаније, у српски буџет се кроз плаћене порезе просечно годишње уплаћује више од 1,1 милијарде евра или око 15,3 одсто укупних пореских прихода буџета Републике Србије на годишњем нивоу. Такође, НИС је у претходној деценији био у врху листе домаћих извозника са просечним годишњим извозом вредним 262 милиона евра.

Само у 2019. години компанија НИС је са 511 милиона евра остварила другу највећу додату вредност привреди, односно највећи допринос привреди Републике Србије међу домаћим компанијама са страним капиталом. У истој години НИС је био и најпрофитабилније друштво у Републици Србији са нето добити од 150 милиона евра.

Уједно, НИС је један од водећих домаћих послодаваца са око 11.000 запослених, док просечан годишњи економски утицај компаније на запошљавање износи више од 22.440 људи у повезаним делатностима и секторима шире привреде Републике Србије.

Од великог значаја су и улагања компаније у пројекте заштите животне средине. У периоду 2010-2020. године НИС је укупно инвестирао око 900 милиона евра у еколошке пројекте, као и пројекте који креирају еколошки ефекат и својом реализацијом значајно утичу на унапређење животне средине.

Антон Черепанов, финансијски директор НИС-а, истакао је да је компанија ове резултате остварила захваљујући значајним улагањима и модернизацијом у свим сегментима бизниса, као и захваљујући добрим односима акционара и посвећености менаџмента и свих запослених.

„Током претходног периода значајно су побољшани сви пословни показатељи, извршена је диверсификација пословања на сектор производње и трговине електричном енергијом и започели смо пословање у земљама региона. Од посебног значаја су и наше еколошке инвестиције са којима ћемо наставити и у наредном периоду. Желим да истакнем да нисмо улагали само у бизнис, већ да смо подржали и развој наше заједнице јер смо у друштвено одговорне програме од 2009. године уложили више од 4,1 милијарду динара“, рекао је Черепанов.

Говорећи о студији Биљана Бујић, партнер у пореско-правном одељењу КПМГ, рекла је да је њена специфичност у томе што није посматран само утицај НИС-а у секторима пословања компаније, већ утицај на економију целе земље.

„Мерили смо економски утицај компаније НИС на привреду Србије, кроз четири мерила – производња, бруто додата вредност, запосленост и доходак. Студија је обухватила период од 2010. до 2020. године, а у раду су коришћени подаци Републичког завода за статистику Србије и подаци НИС-а. Током ових 11 година компанија је инвестирала око три милијарде евра, од чега је око 30 одсто било уложено у еколошке пројекте. НИС смо поредили на нивоу комплетне економије, али и сектора у оквиру којег послује“, изјавила је Биљана Бујић.

Александар Влаховић, председник Савеза економиста Србије, осврнуо се на стање у којем је компанија НИС била пре приватизације 2009 године.

„Од прве године након приватизације, капитална инвестирања порасла су на годишњем нивоу чак 3,6 пута. Након модернизације Рафинерије нафте Панчево, НИС је добио гориво европског квалитета, услове за обнову и реновирање постојећих бензинских станица, али и за отварање нових. Оно што је такође неопходно напоменути јесте то да је НИС ушао и у област производње чисте, еколошке електричне енергије, где се енергије производи на нафтним бушотинама на еколошки и одговоран начин“, навео је Влаховић.

О значају компаније НИС за домаћу привреду говорила је и Радојка Николић, уредница магазина „Бизнис“.

„НИС данас више није иста компанија каква је била пре приватизације. Добили смо модерну, одлично организовану корпорацију у рангу са светским компанијама. Од некадашњег највећег увозника, НИС се трансформисао у једног од највећих извозника у земљи. Kористи од еколошких инвестиција за саму индустрију, привреду и економију, али и утицај на боље услове живота крајњих корисника су непроцењиви“, навела је Радојка Николић.

На крају панела, финансијски директор НИС-а најавио је да ће компанија наставити са улагањима.

„До 2025. године инвестираћемо још око једне милијарде евра и то у све сегменте бизниса. Такође, наставићемо са еколошким пројектима, али и са подршком заједници“, рекао је Антон Черепанов.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd