Бизнис вести

Примењена нова технологија која у потпуности аутоматизује израду нафтних бушотина

10.08.2023.

НИС је наставио да спроводи процес дигиталне трансформације у свим областима пословања и да на тај начин модернизује и чини ефикаснијим рад компаније.

Најновији корак је увођење ECO дигиталне платформе. Реч је о софтверском решењу које представља авангарду у процесу мониторинга и контроле израде бушотине и чијом се применом данас може похвалити мали број компанија у нафтној индустрији.

Примена овог напредног система омогућава потпуну аутоматизацију процеса даљинског праћења и контроле израде бушотина, при чему је мануелни приступ аналитици замењен софтверским приступом у реалном времену. ECO дигитална платформа даје пуну контролу над процесом израде бушотине, што даље омогућава примену мера оптимизације процеса бушења. Конкретно, примењене мере оптимизације резултирале су скраћењем времена израде бушотине за око пет одсто, а све бушотине су завршене успешно.

„ECO дигитална платформа донела је потпуно нов приступ и промену концепта мониторинга процеса израде бушотине. Систем предиктивне аналитике праћен ‘смарт аларм’ системом је оно што прави кључну разлику у односу на конвенционални приступ контроле бушења. Осим тога, овај софтвер омогућава бржу и поузданију анализу, при чему је простор за људску грешку знатно смањен. Генерално, процес рада је битно поједностављен, а мануелни приступ аналитици замењен је аутоматским“, навео је Урош Кокотовић, директор Департмана за бушење и бушотинске радове у компанији НИС.

НИС је процес дигитализације и аутоматизације израде бушотина започео још 2019. године реализацијом пројекта „Online Drilling“, а сада је постојећи систем мониторинга унапређен имплементацијом ECO дигиталне платформе. Овај пројекат компаније НИС биће представљен на ADIPEC форуму (Abu Dhabi International Petroleum Exhibition and Conference) од 2. до 5. октобра 2023. године.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд