Бизнис вести

Резултати НИС Групе за прво полугодиште 2020. године

29.07.2020

У првом полугодишту 2020. године пословање НИС-а било је под снажним утицајем глобалних неповољних макроекономских околности. То се, пре свега, односи на пад цена нафте и епидемију COVID-19 која је узроковала драстичнo смањење потражње за нафтним дериватима у извештајном периоду. У таквим условима, приоритети НИС-а били су очување здравља запослених и потрошача, стабилност на тржишту нафтних деривата, социјална стабилност запослених и наставак улагања у кључне развојне пројекте.

У периоду од јануара до јуна, просечна вредност барела нафте типа Brent износила је 39,7 долара, што је 40 одсто мање у односу на исти период 2019. године. Истовремено, потражња за нафтним дериватима је у појединим раздобљима извештајног период смањена између 30 и 40 процената, што је значајно утицало на приходе од продаје НИС групе. Упркос неповољним макроекономским трендовима, НИС група је у даљи развој уложила 14,5 милијарди динара. Највише је инвестирано у област истраживања и производње нафте и гаса, пројекат „Дубока прерада“ у Рафинерији нафте Панчево и модернизацију малопродајне мреже у Србији и региону.

Када је реч о оперативним показатељима, НИС је резултате у области истраживања и производње, упркос кризи, очувао на прошлогодишњем нивоу – произведено је 636 хиљада условних тона нафте и гаса, што је 1 одсто мање од прошлогодишњег учинка. У области прераде и промета НИС је остварио боље резултате у поређењу са првом половином  2019. године. У Рафинерији нафте Панчево прерађено је 1,630 милиона тона сирове нафте и полупроизвода што је 35 одсто више него у првом полугодишту прошле године. Истовремено су започете предстартне активности на комплексу „Дубока прерада“. Укупан обим промета износио је 1,556 милиона тона, односно 2 одсто више него у упоредном периоду 2019. године, уз раст извоза од 42 одсто. У првом полугодишту текуће године, након реконструкције, започет је рад 5 бензинских станица у Србији, међу којима и савремене градске станице А формата у Лесковцу. Такође је са радом започела и бензинска станица „Отопени“, 19. станица за снабдевање горивом НИС-а у Румунији. Поред тога, потрошачима на NIS Petrol и GAZPROM бензинским станицама омогућено је да по први пут у Србији, путем дигиталне апликације Drive.Go, гориво плате без одласка на платно место.

НИС је, и у сложеним околностима, успео да очува показатељ EBITDA на позитивном нивоу од 2,3 милијарде динара, као и позитиван новчани ток од 6,3 милијарде динара, али је због негативних макроекономских трендова забележен нето губитак од 10,2 милијарде динара. У првом полугодишту текуће године обрачунате обавезе НИС групе по основу јавних прихода износе 83,9 милијарди динара, што је 5 одсто више него у првом полугодишту 2019. године. Такође, Скупштина акционара НИС а.д. Нови Сад је на седници 30. јуна 2020. године донела одлуку о исплати дивиденде из добити за 2019. годину на основу које ће укупно бити исплаћено 4,4 милијарде динара.

Компанија НИС и њени запослени дали су свој допринос борби против ширења новог корона вируса. У оквиру тих напора НИС је обезбедио 270 тона авио горива за хуманитарне летове домаћег авио-превозника „Air Serbia“, док је већински акционар, руска компанија „Гаспром њефт“, донирала гориво за потребе јавних служби Републике Србије. Поред тога, волонтери НИС-а ангажовали су се на подршци најугроженијим категоријама становништва и медицинским радницима.

„Наше пословање у првом полугодишту 2020. године одвијало се у околностима незабележеним у глобалној економији. Зато са задовољством могу да констатујем да смо у претходном периоду, захваљујући великим напорима менаџмента и запослених, очували финансијску стабилност, сигурност снабдевања на домаћем тржишту, као и здравље наших колега и потрошача. Ванредне околности од нас траже и снажне одговоре. У наставку године бићемо посвећени даљим уштедама, али нећемо одустати од улагања у кључне пројекте. У фокусу ће нам, такође, бити повећање оперативне ефикасности у свим сегментима пословања, као и напори да, ослањајући се на сопствене снаге, очувамо социјалну сигурност запослених. Такође, наставићемо да пружамо подршку заједници у којој послујемо, свесни да овај тежак период можемо успешније превазићи ако будемо одговорни и солидарни“

Kiril Tjurdenjev
Кирил Тјурдењев
Генерални директор НИС а.д. Нови Сад