Бизнис вести

Савремена технологија у служби прераде

Компанија НИС начинила је нови корак у правцу модернизације прерађивачких постројења и потписала уговор о набавци савремене INDMAX технологије и базног пројекта за модернизацију постројења каталитичког крекинга (FCC) са реномираном међународном компанијом Lummus Technology (део McDermott групе).

23 децембар 2019.

Уговор, који је део пројекта укупно вредног око 80 милиона долара, у Пословном центру компаније у Београду потписали су Владимир Гагић, директор Блока Прерада НИС-а и Маурице Корпелсхоек, директор за маркетинг технологија Lummus Technology.

Реализација овог пројекта НИС-у ће донети бројне пословне и еколошке бенефите. Нове технологије допринеће повећању производње пропилена, а биће изграђено и постројење за производњу ETBE (високооктанске компоненте бензина), што ће додатно повећати вредност корпе рафинеријских производа. Такође, финализација пројекта која је планирана до другог квартала 2024. године значиће унапређење заштите животне средине кроз смањење емисија чврстих честица, а поред тога биће омогућена ефикаснија производња бензина са био компонентом.

„НИС делује на веома захтевном регионалном тржишту нафтних деривата и зато је наше опредељење да сталном модернизацијом јачамо конкурентност Рафинерије нафте у Панчеву. Набавка нове технологије и изградња новог постројења у Рафинерији нови је корак у повећању вредности корпе наших производа, а за нас су једнако важни и еколошки ефекти које ћемо остварити. Велико је задовољство што на овом важном пројекту сарађујемо са реномираним компанијама попут Lummus Technology, нашег вишегодишњег партнера у модернизцији прерађивачких капацитета НИС“.

Vladimir Gagić
Владимир Гагић
Директор Блока Прерада НИС

Компанија НИС остварује вишегодишњу сарадњу са компанијом Lummus Technology. Комплекс МХЦ/ДХТ (за благи хидрокрекинг и хидрообраду), кључни пројекат прве фазе модернизације Рафинерије и Постројење за дубоку прераду, као капитални пројекат друге фазе модернизације прерађивачких капацитета НИС, изграђени су по лиценцама Lummus Technology.

Рафинерија нафте у Панчеву једна је од најмодернијих рафинерија у овом делу Европе са максималним годишњим инсталисаним капацитетом прераде од 4,8 милиона тона.
У Рафинерији нафте Панчево у току је друга фаза модернизације, а кључни пројекат је изградња постројења за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања, вредан 300 милиона евра.