Бизнис вести

Успешно завршена важна етапа у изградњи ТЕ-ТО Панчево

У Панчеву је данас одржана свечаност поводом завршетка испоруке главне опреме Термоелектране-топлане (ТЕ-ТО) Панчево, пројекта који на локацији Рафинерије нафте у Панчеву заједнички реализују НИС (акционарски удео 49 одсто) и руска компанија „Газпром Енергохолдинг“ (51 одсто). У оквиру свечане церемоније постављен је на темеље генератор парне турбине.

12. децембар 2019.

Овим поводом присутнима су се обратили Зоран Предић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике Републике Србије, Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, Денис Фјодоров, генерални директор „Газпром Енергохолдинг“ и Ша Јунфенг, заменик председника „Shangai Electric Group“, кинеске компаније која је извођач радова на објекту.

ТЕ-ТО Панчево је прва гасно-парна електрана у Србији, намењена за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије на бази природног гаса, једног од еколошки најчистијих горива.

Произведена топлотна и електрична енергија користиће се за потребе Рафинерије нафте у Панчеву, док ће се вишак електричне енергије продавати у Србији. Укупна инсталисана електрична снаге ТЕ-ТО Панчева је око 200 MW.

У састав главне опреме енергетског постројења ТЕ-ТО Панчево улазе: две гасне турбине са генераторима, два котла-утилизатора и једна парна турбина са генератором. Испорука главне опреме започета је у лето ове године. На градилиште су најпре стигле гасне турбине са генераторима. Ова опрема произведена је на погонима Ansaldo Energia и поморским путем транспортована из италијанске луке Ђенова у румунску луку Констанца на Црном мору, а затим реком Дунав у луку Панчево. Постављање гасних турбина и генератора на темеље завршено је почетком августа.

У септембру су на градилиште стигли котлови-утилизатори, произведени на погонима „Shanghai Electric Group“, а у децембру – поморским путем из Шангаја преко луке Констанца парна турбина и генератор за турбину.

Изградња електране започета је 7. марта 2019. године, а пуштање у рад ТЕ-ТО Панчево планирано је за 2020. годину.