Бизнис вести

Запажено учешће НИС-а на Копаоник бизнис форуму

06.03.2024.

Наша компанија имала је запажен наступ на Копаоник бизнис форуму, најважнијој економској манифестацији у Србији, која је одржана од 3. до 6. марта у хотелу „Гранд“ на Копаонику.

Представници НИС-а учествовали су на три панела посвећена суштински важним питањима: енергетској транзицији, родној равноправности и актуелним трендовима на домаћем тржишту рада.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, био је учесник панела „Пут ка енергетској транзицији“ и навео да наша компанија пружа пун допринос остваривању циљева Србије у овој области.

Према његовим речима, НИС је учинио значајне кораке у својој енергетској транзицији и ради на пројектима попут уградње соларних панела на бензинским станицама, изградње ветропарка, издвајања и утискивања CO2, даљег развоја мреже пуњача за електричне аутомобиле на станицама за снабдевање горивом.

Поред тога, НИС је у стратешком партнерству са Републиком Србијом започео развој ХИП Петрохемије где се планирају улагања од око 150 милиона евра у изградњу постројења за производњу полипропилена.

Тјурдењев је додао да НИС има јасно одређене циљеве енергетске транзиције до 2030. године међу којима су да се до те године смањи угљенични интензитет за 30 одсто у односу на 2018. годину, да производња електричне енергије из обновљивих извора покрије половину компанијске потрошње, те да годишње смањење специфичне потрошње енергије опада по стопи од 1,5 одсто годишње.

Међу учесницима овог панела била је и Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије, која је казала да је енергетска транзиција неповратан процес, али да он мора тећи постепено и без угрожавања енергетске сигурности наше земље.

Вадим Смирнов, заменик генералног директора и директор Функције за односе са државним органима и корпоративне комуникације, говорио је на панелу под називом „Родна равноправност за друштвени и економски развој“.

Он је казао да се у области родне равноправности ствари мењају набоље и у енергетској индустрији, те да су нове технологије прилика за жене да почну да се баве пословима који су традиционално перципирани као мушки у нафтно-гасном сектору.

Смирнов је истакао да је потребно променити начин размишљања о родној равноправности и разумети је као начин за достизање бољег и просперитетнијег живота.

Према његовим речима, пракса је показала да су успешније и ефикасније оне компаније које међу руководиоцима имају заступљене и жене. Он је додао да је потребно стварати услове да се жене образују за оне послове којима желе да се баве, као и да се остваре на свом каријерном путу без дискриминације и жртава на штету породице.

Алиса Евсина, директорка људских ресурса у НИС-у, учествовала је у дискусији на панелу „Криза неусклађености вештина на тржишту рада у Србији: путеви до решења“.

Она је рекла да је једно од решења у доброј сарадњи привреде и образовног система и навела да НИС учествује у образовању кандидата за запослење у нашој компанији, имајући у виду да је реч о специфичном сектору.

Према њеним речима, наша компанија много ради и на професионалном развоју својих запослених, те на могућности њихове преквалификације за друге послове.

Алиса Евсина је додала да наша компанија радо даје прилику младима кроз различите програме запошљавања или праксе у компанији, као и да динамичне промене на тржишту рада треба да прате и одговарајуће измене законске регулативе у тој области.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд