Život na zemlji

NIS ilustracija život na zemlji

Autor ilustracije:

NIS
Srđa Dragović

Principi održivog razvoja utkani su u sve biznis procese NIS-a i predstavljaju ideju vodilju i inspiraciju u daljem razvoju kompanije, zaposlenih i zajednice u kojoj poslujemo.

Projekte zaštite životne sredine NIS realizuje u svim oblastima poslovanja. Uprkos svim izazovima u 2020. godini, NIS je ispunio sve obaveze iz oblasti životne sredine i u ekološke projekte uloženo je više od 200 miliona dinara. U segmentu istraživanja i proizvodnje, Kompanija sve aktivnosti obavlja u skladu sa zakonskim odredbama i najvišim ekološkim standardima. Sanacijom zemljišta na kome su obavljane aktivnosti istraživanja i bušenja naftnih i gasnih bušotina, kao i eksploatacije nafte i gasa, otklanja se rizik po zaštitu zemljišta, podzemnih voda i vazduha. U 2020. godini sanirano je 16 primarnih isplačnih jama, ukupne površine 9.292 m2. Do sada je prvobitnoj namenizemljištu za poljoprivrednu proizvodnju, vraćena površina od približno 16 hektara (159.418 m 2).

Nakon realizacije projekta „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo NIS će nastaviti sa modernizacijom ove fabrike u koju je od 2009. godine uloženo preko 800 miliona evra. U narednom periodu NIS će raditi na modernizaciji kompleksa katalitičkog krekinga (FCC) za proizvodnju dizela, benzina i gasova, kao i izgradnji pogona za proizvodnju visokooktanske benzinske komponente. Reč je o projektu vrednom 80 miliona dolara, čija se finalizacija očekuje u 2024. godini. Realizacija ove investicije omogućiće povećanje proizvodnje propilena. NIS će nastaviti da radi na implementaciji digitalnih projekata, koji će omogućiti efikasniji i pouzdaniji rad Rafinerije, kao i na povećanju energetske efikasnosti fabrike u Pančevu.

U oblasti Prometa NIS je nastavio sa modernizacijom maloprodajne mreže u Srbiji i zemljama regiona, gde je otvoreno ukupno 14 objekata tokom 2020. godine. Stanice za snabdevanje gorivom NIS-a sinonim su za kvalitet robe i usluga, a objekti se grade po strogim tehnološkim, bezbednosnim i ekološkim standardima. Među ovim objektima su i digitalne autoputske stanice koje potrošačima nude jedinstveno iskustvo kroz spoj savremenih tehnologija i vrhunskih proizvoda i usluga.

NIS je aktivan i na polju proizvodnje i trgovine električnom energijom. Od 2013. godine realizovan je program izgradnje malih gasnih elektrana na naftnim i gasnim poljima u Srbiji. U ovim postrojenjima NIS od gasa koji je, zbog lošeg kvaliteta, ranije spaljivan na baklji, sada proizvodi toplotnu i električnu energiju. U ove gasne elektrane uloženo je više od 20 miliona evra. NIS je u Rumuniji započeo sa eksperimentalnom proizvodnjom električne energije iz gasa na bušotini Žombolj, što je prvi takav projekat koji Kompanija realizuje van granica Srbije.

Sa proizvodnjom struje, NIS je prisutan i u trgovini električnom energijom, najpre u Srbiji, a sada i na regionalnim tržištima.

I u narednom periodu projekti unapređenja zaštite životne sredine imaće prioritetnu poziciju u poslovanju NIS-a.

Ciljevi održivog razvoja

Ilustracijama mladih umetnika predstavljeno je 12 odabranih ciljeva propisanih od strane UN-a, za čiju se realizaciju zalažemo.

SAZNAJ VIŠE