Ekologija

Akcija povodom "Svetskog dana čišćenja"

Autor: tim NIS-a 13.10.2020 • 5 min read

NIS je i ove godine odlučio da se priključi međunarodnoj inicijativi “Svetski dan čišćenja”, koja je nizom ekoloških akcija obeležena od 19. septembra do 1. oktobra. Veliki broj naših kolega se priključio inicijativi, predlagao akcije i učestvovao u njihovoj realizaciji, čime se još jednom pokazala ekološka osvešćenost i solidarnost naših ljudi.  Mi vam u nastavku teksta prenosimo najzanimljivije akcije sprovedene u okviru međunarodnog dana čišćenja, koje na pravi način promovišu vrednosti koje kao kompanija negujemo i podržavamo.

Posebno se istakla volonterska akcija čišćenja obale Rasine koju je inicirala i organizovala naša koleginica Jasmina Marković. U duhu zajedništva Jasmina je okupila kolege radi čišćenja priobalja u gradu Kruševcu. Prirodno lepu obalu ove reke na ulazu u grad ružila je slika smeća koju su naši vredni volonteri uspeli da promene a veliki plus donela je uključenost podmlatka. Kao društveno odgovorna kompanija posebno vodimo računa o ekologiji a Jasmina je sa svojim timom na delu pokazala kako se vodi računa o životnoj sredini.

Srđan Milenković nas je podsetio koliko je bitno svojim primerom učiti decu pravim vrednostima od najranijeg uzrasta, a ovaj put na temu važnosti recikliranja.  Imajući u vidu značaj reciklaže kao komponente održivog razvoja i izuzetno ceneći važnost edukacije od najmlađeg uzrasta, posebno ističemo ovu inicijativu, jer verujemo da deca od malih nogu treba da usvajaju obrazac po kome štite prirodu i sredinu u kojoj živimo.

Čistilo se i izletište Paragovo na Fruškoj Gori. Svetlana Bošković je kao volonter u duši uključila članove svoje porodice i sprovela ovu lepu i korisnu akciju i na pravi način poslala poruku o društvenoj odgovornosti – briga o zaštiti životne sredine bi trebalo da postane način života svih nas, ali i lepa i poučna porodična aktivnost.

Tim vatrogasne jedinice Velebit na čelu sa Aleksandrom Mulejem dodatno je oplemenio postojeću baštu na teritoriji pogona u Elemiru sadnjom smokve o kojoj će se kolege redovno brinuti. Ozelenjavanje životne sredine pored evidentnog doprinosa ostvarenju jednog od UN ciljeva održivog razvoja, Život na zemlji, donosi i divne uspomene u godinama koje dolaze.

Veliki broj kolega se opredelio za “digitalno čišćenje”. Tako su radile “digitalne četke i metle” i naši mobilni telefoni, tableti, kompjuteri i ostali nosači podataka su podmlađeni.

Blog

Digitalno čišćenje

Digitalnim čišćenjem ne produžavamo samo život svojih uređaja, već i štedimo ogromnu količinu CO2 ?

SAZNAJ VIŠE

Analize pokazuju da je emisija CO2 koju emituju elektronski uređaji zabrinjavajuće visoka, te je od velike važnosti da s vremena na vreme produžimo vek našim baterijama i aparatima. Time dajemo veliki doprinos očuvanju životne sredine.

Hvala svim našim volonterima koji su na najbolji način svojim delima pokazali da briga o zaštiti životne sredine nije samo strateško opredeljenje kompanije, već i lični afinitet i način života čak i u otežanim uslovima poštujući sve preventivne mere protiv širenja pandemije.