Fokusi NIS-a u 2023. godini

Uprkos izazovim okolnostima i volatilnosti na tržištu, NIS će i u 2023. godini nastaviti sa realizacijom zacrtanih ciljeva, a to su pre svega uredno snabdevanje domaćih potrošača svim vrstama goriva, doprinos energetskoj stabilnosti Republike Srbije, realizacija razvojnih projekata i očuvanje socijalne stabilnosti zaposlenih.

Prema Biznis planu za 2023. godinu, NIS u tekućoj godini planira realizaciju ambicioznog investicionog programa vrednog više od 49 milijardi dinara. Investicioni portfolio NIS-a usmeren je na ostvarivanje glavnih strateških ciljeva i pokriva razvojne planove koji bi trebalo da obezbede efikasnost i dugoročnu stabilnost kompanije.

Bez obzira na nove i stare izazove, ulaganja će biti nastavljena u razvojne projekte u svim segmentima poslovanja. Najviše sredstava, kao i prethodnih godina, biće izdvojeno za segment istraživanja i proizvodnje nafte i gasa.

Od konkretnih projekata u toj oblasti, NIS će nastaviti sa razvojem naftnih i gasnih polja u Srbiji, kao i svojih aktiva u regionu. Jedan od prioriteta i dalje će biti oblast prerade nafte, gde je od strateškog značaja nastavak pripreme treće faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, odnosno aktivnosti na predstojećoj rekonstrukciji postrojenja za katalitički kreking (FCC) i izgradnji novog postrojenja ETBE (visokooktanske komponente benzina). Takođe, u planu su rekonstrukcija industrijskog koloseka u RNP, implementacija digitalnih projekata, kao i unapređenje energetske efikasnosti.

Kada je u pitanju oblast Prometa, nastaviće se modernizacija i razvoj maloprodajne mreže, pa se samo tokom 2023. godine planira izgradnja i rekonstrukcija devet benzinskih stanica. Pored toga, NIS će nastaviti da unapređuje portfolio digitalnih projekata koji potrošačima omogućuju najbolje iskustvo u skladu sa najsavremenijim tendencijama u oblasti maloprodaje. Takođe, u planu je i realizacija strateškog projekta rekonstrukcije i modernizacije skladišta naftnih derivata.

Imajući u vidu prioritet energetske tranzicije u Srbiji, NIS planira sprovođenje niza projekata u oblasti energetike. Fokus će biti na daljem razvoju proizvodnje i trgovine električnom energijom. U planu je i realizacija projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, pre svega nastavak postavljanja solarnih panela na lokacijama kompanije. Takođe, NIS će nastaviti i sa utilizacijom CO2, kao i sa razvojem projekta vetropark.

Među prioritetima ostaju i dalja sinergija sa Petrohemijom, jačanje energetske efikasnosti, kao i nastavak digitalizacije na svim nivoima kompanije. NIS ostaje jednako posvećen i projektima za unapređenje zaštite životne sredine i bezbednosti na radu.

Pored toga, NIS je rešen da nastavi da doprinosi razvoju zajednice u Srbiji. Od 2009. godine u društveno odgovorne projekte uloženo je više od 4,2 milijarde dinara i NIS će i dalje biti pouzdan partner građanima Srbije u ovoj oblasti.