Фокуси НИС-а у 2023. години

Упркос изазовим околностима и волатилности на тржишту, НИС ће и у 2023. години наставити са реализацијом зацртаних циљева, а то су пре свега уредно снабдевање домаћих потрошача свим врстама горива, допринос енергетској стабилности Републике Србије, реализација развојних пројеката и очување социјалне стабилности запослених.

Према Бизнис плану за 2023. годину, НИС у текућој години планира реализацију амбициозног инвестиционог програма вредног више од 49 милијарди динара. Инвестициони портфолио НИС-а усмерен је на остваривање главних стратешких циљева и покрива развојне планове који би требало да обезбеде ефикасност и дугорочну стабилност компаније.

Без обзира на нове и старе изазове, улагања ће бити настављена у развојне пројекте у свим сегментима пословања. Највише средстава, као и претходних година, биће издвојено за сегмент истраживања и производње нафте и гаса.

Од конкретних пројеката у тој области, НИС ће наставити са развојем нафтних и гасних поља у Србији, као и својих актива у региону. Један од приоритета и даље ће бити област прераде нафте, где је од стратешког значаја наставак припреме треће фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву, односно активности на предстојећој реконструкцији постројења за каталитички крекинг (FCC) и изградњи новог постројења ETBE (високооктанске компоненте бензина). Такође, у плану су реконструкција индустријског колосека у РНП, имплементација дигиталних пројеката, као и унапређење енергетске ефикасности.

Када је у питању област Промета, наставиће се модернизација и развој малопродајне мреже, па се само током 2023. године планира изградња и реконструкција девет бензинских станица. Поред тога, НИС ће наставити да унапређује портфолио дигиталних пројеката који потрошачима омогућују најбоље искуство у складу са најсавременијим тенденцијама у области малопродаје. Такође, у плану је и реализација стратешког пројекта реконструкције и модернизације складишта нафтних деривата.

Имајући у виду приоритет енергетске транзиције у Србији, НИС планира спровођење низа пројеката у области енергетике. Фокус ће бити на даљем развоју производње и трговине електричном енергијом. У плану је и реализација пројеката из области обновљивих извора енергије, пре свега наставак постављања соларних панела на локацијама компаније. Такође, НИС ће наставити и са утилизацијом CO2, као и са развојем пројекта ветропарк.

Међу приоритетима остају и даља синергија са Петрохемијом, јачање енергетске ефикасности, као и наставак дигитализације на свим нивоима компаније. НИС остаје једнако посвећен и пројектима за унапређење заштите животне средине и безбедности на раду.

Поред тога, НИС је решен да настави да доприноси развоју заједнице у Србији. Од 2009. године у друштвено одговорне пројекте уложено је више од 4,2 милијарде динара и НИС ће и даље бити поуздан партнер грађанима Србије у овој области.