Zajednica

NIS dodelio stipendije studentima Univerziteta u Novom Sadu

19.04.2022

Kompanija NIS dodelila je nove stipendije studentima Univerziteta u Novom Sadu, koji su za stipendije aplicirali u okviru konkursa Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika.

Pet novih stipendista NIS-a su Jelena Ćulibrk i Jelena Kovač sa Tehnološkog fakulteta, smer Naftno-petrohemijsko inženjerstvo i Dejan Dejanović, Miloš Aćimović i Milica Stojanović sa Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, smer Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa.

Prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost naveo je ovom prilikom da je NIS kompanija koja ogromnim doprinosom BDP-u, ali i našem razvoju, pokazuje koliko joj je stalo do budućnosti.

„Danas potpisujemo pet ugovora i to je važna poruka koju šaljemo. Pored stipendija nadamo se i uveren sam da ovi mladi ljudi u budućnosti mogu biti obuhvaćeni radom kompanije, pre svega u razvojnom sektoru. Ovo je dobar primer i poziv drugim kompanijama da postanu deo projekta, usmerenog na talentovane i izuzetne studente”, naveo je Milošević.

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, podsetio je da, osim stipendiranja, kompanija nastoji i da mladim stručnjacima obezbedi i radna mesta.

„Na to gledamo kao na sinergiju – ne samo što im obezbeđujemo stipendiju, znanje i kompetentnost, već im obezbeđujemo i budućnost. Posle dve teške godine iza nas koje su prošle u pandemiji i krizama u naftnoj industriji, naša kompanija nije odustala od ovog programa. Nismo smanjili budžete, niti saradnju sa fakultetima i zbog toga sam ponosan na nas i na strateški karakter ovog programa“, rekao je Smirnov.
Milica Stojanović, student osnovnih studija na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“, kaže da joj stipendija predstavlja nagradu za naporan rad i višegodišnji trud i da im je ona svima motivacija da nastave da rade na sebi i da svakim danom budu sve bolji i bolji.

Jelena Ćulibrk, student master studija na Tehnološkom fakultetu, navodi da im je ova stipendija potrebna kako bi se uložen napor, rad i trud cenili, ali i kao motivacija za neke buduće više ciljeve.

„U ovoj profesiji je potrebno da sami želimo da istražujemo, da se bavimo nečim višim, s obzirom na to da nam se struka svodi na određene proizvodne procese, što je već samo po sebi jako veliki izazov“, navela je Jelena Ćulibrk.

Kompanija NIS dodeljuje stipendije preko Fonda za darovite studente Univerziteta u Novom Sadu od 2010. godine. Stipendije se dodeljuju najboljim studentima osnovnih i master studija. Saradnja sa Fondom odvija se u okviru NIS-ovog programa „Energija znanja“. NIS je do sada stipendirao preko 60 studenata novosadskih fakulteta na smerovima od interesa za poslovanje kompanije. Takođe, uz podršku NIS-a, posredstvom programa „Energija znanja“, akreditovan je novi studijski smer „Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa“ na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu. NIS sarađuje i sa Tehnološkim fakultetom u Novom Sadu, a neke od aktivnosti su unapređenje nastavnih planova i aktivnosti na smeru „Naftno-petrohemijsko inženjerstvo“.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter