Biznis vesti

Odlučan i brz odgovor na krizu

23.06.2020

Autor teksta: Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora i finansijski direktor NIS-a

Krize u naftnoj industriji nisu retkost. Naprotiv, one se gotovo ciklično smenjuju sa periodima stabilnog poslovanja. Još su sveža sećanja na krizni period 2014. godine koji je značajno uzdrmao energetski sektor. Međutim, situacija sa kojom se sada suočavamo sa pravom se može nazvati najvećim izazovom za naftne kompanije u poslednjih nekoliko decenija. Ne vredi trošiti reči na posledice kriznog talasa, izazvanog pandemijom COVID 19, jer ih svi osećamo bez obzira kojoj industriji pripadamo ili u kom delu sveta živimo.

Kada je reč o naftnoj industriji, razmere krize najbolje ilustruje nekoliko podataka: nafta je samo u jednom danu početkom marta izgubila čak 30 odsto vrednosti, potražnja za ovim energentom se gotovo prepolovila u odnosu na očekivane nivoe. Jasno je da od ovog udarca nema niti brzog niti lakog oporavka. Ali, kako smo već rekli, u naftnoj industriji nije pitanje da li će teška vremena doći, već kako ćemo u njima reagovati i koliko brzo se prilagoditi nepovoljnim okolnostima kako bismo sačuvali finansijsku i operativnu snagu i period stabilizacije dočekali spremni da iskoristimo svaku šansu na tržištu.

Ova kriza, očekivano, nije zaobišla ni NIS. Iako smo u prvom tromesečju tekuće godine ostvarili bolje operativne pokazatelje u mnogim oblastima nego prošle godine, nepovoljni trendovi značajno su uticali na naše finansijske rezultate. Prvi kvartal završili smo sa gubitkom od 1,1 milijarde dinara, ali smo pokazatelj EBITDA očuvali na pozitivnom nivou od 5,2 milijarde dinara. Važno je napomenuti da smo, uprkos svemu, investirali 7,7 milijardi dinara u dalji razvoj. Budući da se tržište oporavlja laganim tempom i da je pred nama još mnogo nepoznanica u vezi sa novim korona virusom, posledice epidemije značajno će se odraziti i na naš učinak u drugom tromesečju.

Zato NIS, od početka krize, deluje brzo i odlučno, sa uverenjem da jedino proaktivnim pristupom možemo očuvati kompaniju i socijalnu sigurnost za zaposlene. Sada je vreme da budemo agilni, spremimo planove za sve moguće scenarije i disciplinovano sprovodimo mere koje će očuvati finansijsko zdravlje naše kompanije i pri uslovima niske cene nafte. Ovo nije prvi put da se NIS suočava sa preprekama u poslovanju. Ono što smo učinili tokom prethodnih kriznih perioda čini nas čvrstim u uverenju da ćemo uspešno prevazići i ovaj period koji mnogi nazivaju situacijom bez presedana u globalnoj ekonomiji.

Pre svega, u krizu smo ušli sa odličnim finansijskim rezultatima i operativnim pokazateljima. Finansijska disciplina i operativna efikasnost takođe su saveznici NIS-a u ovim trenucima. Imamo tim od preko 11.000 motivisanih profesionalaca čija su stručnost i posvećenost došli do punog izražaja tokom nesvakidašnjeg rada u uslovima borbe protiv COVID-19 i tržišne volatilnosti. Zahvaljujući tome veoma brzo smo se adaptirali na nove uslove i organizovali rad na daljinu za zaposlene u administraciji, uz digitalizaciju velikog broja procesa koji su se prethodno realizovali u papirnoj formi. Sve to omogućilo nam je da prvi talas krize amortizujemo oslanjajući se na sopstvene snage i sa mnogo više optimizma gledamo na nastavak godine.

Ali, nemamo ni trunku sumnje da nas i u narednim mesecima očekuje naporan rad kako bismo ispunili zacrtane ciljeve i osigurali pozitivan novčani tok. Nije tajna da su finansijska disciplina i očuvanje likvidnosti naši prioriteti u ovom trenutku. Uštede u svim oblastima koje nisu ključne za biznis i jačanje efikasnosti poslovanja biće naš dugotrajni fokus. Zbog toga smo iznos za kapitalna ulaganja redukovali za 30 odsto, a OPEX za više od 10 odsto. Međutim, prethodne krize su nas naučile da pri tome ne smemo da gubimo iz vida dalji razvoj kompanije. Zato ćemo nastaviti sa ulaganjima u naše ključne projekte koji će nam doneti najviše benefita u budućnosti. Jedino na ovaj način iz sadašnjih okolnosti možemo izaći onako kako se to od NIS-a i očekuje. Da bude snažna kompanija koja značajno doprinosi budžetu Srbije i koja svojim investicijama pokreće domaću privredu. Da očuva socijalnu stabilnost zaposlenih i stvara nove vrednosti za svoje akcionare. I na kraju, ali ne i najmanje važno, da i dalje bude pouzdani partner za razvoj zajednice u kojoj posluje. Sve što smo do sada preduzeli čini me uverenim da će NIS uspešno prebroditi i ovu oluju.

Objavljeno u Magazinu „Biznis“