Бизнис вести

Одлучан и брз одговор на кризу

23.06.2020

Аутор текста: Антон Черепанов, заменик генералног директора и финансијски директор НИС-а

Кризе у нафтној индустрији нису реткост. Напротив, оне се готово циклично смењују са периодима стабилног пословања. Још су свежа сећања на кризни период 2014. године који је значајно уздрмао енергетски сектор. Међутим, ситуација са којом се сада суочавамо са правом се може назвати највећим изазовом за нафтне компаније у последњих неколико деценија. Не вреди трошити речи на последице кризног таласа, изазваног пандемијом COVID 19, јер их сви осећамо без обзира којој индустрији припадамо или у ком делу света живимо.

Када је реч о нафтној индустрији, размере кризе најбоље илуструје неколико података: нафта је само у једном дану почетком марта изгубила чак 30 одсто вредности, потражња за овим енергентом се готово преполовила у односу на очекиване нивое. Јасно је да од овог ударца нема нити брзог нити лаког опоравка. Али, како смо већ рекли, у нафтној индустрији није питање да ли ће тешка времена доћи, већ како ћемо у њима реаговати и колико брзо се прилагодити неповољним околностима како бисмо сачували финансијску и оперативну снагу и период стабилизације дочекали спремни да искористимо сваку шансу на тржишту.

Ова криза, очекивано, није заобишла ни НИС. Иако смо у првом тромесечју текуће године остварили боље оперативне показатеље у многим областима него прошле године, неповољни трендови значајно су утицали на наше финансијске резултате. Први квартал завршили смо са губитком од 1,1 милијарде динара, али смо показатељ EBITDA очували на позитивном нивоу од 5,2 милијарде динара. Важно је напоменути да смо, упркос свему, инвестирали 7,7 милијарди динара у даљи развој. Будући да се тржиште опоравља лаганим темпом и да је пред нама још много непознаница у вези са новим корона вирусом, последице епидемије значајно ће се одразити и на наш учинак у другом тромесечју.

Зато НИС, од почетка кризе, делује брзо и одлучно, са уверењем да једино проактивним приступом можемо очувати компанију и социјалну сигурност за запослене. Сада је време да будемо агилни, спремимо планове за све могуће сценарије и дисциплиновано спроводимо мере које ће очувати финансијско здравље наше компаније и при условима ниске цене нафте. Ово није први пут да се НИС суочава са препрекама у пословању. Оно што смо учинили током претходних кризних периода чини нас чврстим у уверењу да ћемо успешно превазићи и овај период који многи називају ситуацијом без преседана у глобалној економији.

Пре свега, у кризу смо ушли са одличним финансијским резултатима и оперативним показатељима. Финансијска дисциплина и оперативна ефикасност такође су савезници НИС-а у овим тренуцима. Имамо тим од преко 11.000 мотивисаних професионалаца чија су стручност и посвећеност дошли до пуног изражаја током несвакидашњег рада у условима борбе против COVID-19 и тржишне волатилности. Захваљујући томе веома брзо смо се адаптирали на нове услове и организовали рад на даљину за запослене у администрацији, уз дигитализацију великог броја процеса који су се претходно реализовали у папирној форми. Све то омогућило нам је да први талас кризе амортизујемо ослањајући се на сопствене снаге и са много више оптимизма гледамо на наставак године.

Али, немамо ни трунку сумње да нас и у наредним месецима очекује напоран рад како бисмо испунили зацртане циљеве и осигурали позитиван новчани ток. Није тајна да су финансијска дисциплина и очување ликвидности наши приоритети у овом тренутку. Уштеде у свим областима које нису кључне за бизнис и јачање ефикасности пословања биће наш дуготрајни фокус. Због тога смо износ за капитална улагања редуковали за 30 одсто, а OPEX за више од 10 одсто. Међутим, претходне кризе су нас научиле да при томе не смемо да губимо из вида даљи развој компаније. Зато ћемо наставити са улагањима у наше кључне пројекте који ће нам донети највише бенефита у будућности. Једино на овај начин из садашњих околности можемо изаћи онако како се то од НИС-а и очекује. Да буде снажна компанија која значајно доприноси буџету Србије и која својим инвестицијама покреће домаћу привреду. Да очува социјалну стабилност запослених и ствара нове вредности за своје акционаре. И на крају, али не и најмање важно, да и даље буде поуздани партнер за развој заједнице у којој послује. Све што смо до сада предузели чини ме увереним да ће НИС успешно пребродити и ову олују.

Објављено у Магазину “Бизнис”