Održivi gradovi i zajednice

Učiniti gradove i ljudska naselja inkluzivnim, bezbednim, prilagodljivim i održivim

Putem programa „Zajednici zajedno“ kompanija NIS je u 2021. godini podržala 29 ekoloških projekata u 12 partnerskih lokalnih zajednica širom Srbije i u njihovu realizaciju uložila 107,5 miliona dinara.

I u 2021. godini kompanija NIS je nastavila sa podrškom zajednici i u društveno odgovorne projekte i podršku profesionalnom sportu uložila više od 315 miliona dinara. Svestan značaja ulaganja u ekologiju NIS je u okviru programa saradnje sa lokalnim zajednicama širom Srbije „Zajednici zajedno“ sredstva od 107, 5 miliona dinara usmerio na projekte čiji je cilj očuvanje zaštite životne sredine. Program se u 2021. godini realizuje u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije, a 29 ekoloških projekata biće realizovano u 12 partnerskih opština i gradova. Cilj podrške je unapređenje energetske i ekološke infrastrukture obrazovnih, zdravstvenih, sportskih i ustanova kulture koje su na usluzi i od značaja za sve građane lokalnih zajednica. U brojnim objektima biće zamenjeni kotlovi za grejanje novima koji koriste ekološki prihvatljivije energente, kao i termoizolacija, dotrajala stolarija ili rasveta. Takođe je previđena postavka solarnog osvetljenja i pametnih klupa, sadnja novih autohtonih sadnica lišćarskog i četinarskog drveća, kao i izgradnja ekološkog parka sa izradom i postavkom inovativnih ekoloških parkovskih elemenata.

Podršci zajednici doprineli su i članovi Kluba volontera kompanije NIS. Vođeni uverenjem da su humanost i empatija najviše ljudske vrednosti, volonteri su učestvovali u akcijama pakovanja i isporuke pijaće vode „Jazak“ zdravstvenim ustanovama, a posebnu pažnju posvetili su deci, koja su u fokusu društveno odgovornog poslovanja NIS-a. Zaposleni kompanije prvi su volonteri koji su u NURDOR-ovoj bašti u Valjevskoj Kamenici, posadili organsko povrće i začinsko bilje i tako dali svoj doprinos da ovi darovi prirode stignu do Roditeljskih kuća NURDOR-a. U želji da početak nove školske godine učine lepšim i lakšim za socijalno ugroženu decu i decu bez roditeljskog staranja, zaposleni NIS-a su početkom septembra obezbedili školsku opremu i pribor za više od 600 učenika. Uspešan početak nove školske godine, simboličnim uručenjem paketa sa školskim priborom, volonteri su poželeli korisnicima Prihvatilišta za decu Beograda, Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska, zatim korisnicima Svratišta za decu u Beogradu i Svratišta za decu i mlade Novog Sada, kao i mališanima bez roditeljskog staranja smeštenim u SOS Dečijem selu u Kraljevu. Volonteri NIS-a su učestvovali i u uređenju OŠ „Milica Stojadinović Srpkinja“ u Vrdniku okrečivši fasadu škole, a podršku da se bolje pripreme za proces zaposlenja i pronalazak odgovarajućeg posla pružili su i mladima iz sistema alternativnog staranja, priključivši se programu „Youth Can!“, koji zajednički realizuju Centar „Jaki mladi” i SOS Dečija sela Srbija.

U želji da učenicima sa Kosova i Metohije učini praznike lepšim, kao i da ih motiviše da se bave sportom, kompanija NIS donirala je sportsku opremu i rekvizite za 18 matičnih osnovnih škola sa područja 10 opština na Kosovu i Metohiji. Projekat je realizovan u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, a izdvojena sredstva u iznosu od gotovo 2 miliona dinara, namenjena su za opremanje sportskih sala i otvorenih igrališta osnovnih škola koje pohađa više od 1500 učenika u srpskim enklavama u opštinama Gnjilane, Vitina, Novo Brdo, Kosovska Kamenica, Lipljan, Obilić, Srbica, Vučitrn, Peć-Goraždevac i Istok-Osojane.

I tokom 2021. godine pružena je kontinuirana podrška zdravstvenom sistemu naše zemlje. Obezbeđena su sredstva za nabavku neophodnog medicinskog materijala i opreme brojnim zdravstvenim ustanovama, među kojima su i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Institut za radiologiju i onkologiju Srbije, Urgentni centar u Beogradu, dok je kovid bolnicama donirano više od 120 hiljada litara vode „Jazak“. Pored donatorske podrške, nije izostala ni pomoć humanih članova Kluba volontera kompanije NIS, koji su i tokom prošle godine učestvovali u brojnim akcijama podrške najmlađim i najosetljivijim članovima naše zajednice.

NIS je učestvovao i u humanitarnoj akciji kupovine predmeta koje su donirale selektorka naše ženske košarkaške reprezentacije Marina Maljković i ambasadorke Instituta za ženski sport. Sva sredstva od prodaje donirana su Kliničkom centru Srbije, Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova, Institutu za mentalno zdravlje, Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta i Osnovnoj školi „Anton Skala“.

NIS je i tokom 2021. godine ostao pouzdan partner svojim dugogodišnjim saradnicima. Tako je kompanija nastavila saradnju sa Košarkaškim klubom „Partizan“, u oblasti kulture podrška je pružena Beogradskom festivalu igre, a takođe je podržan i Festival nauke u Beogradu.