Одрживи градови и заједнице

Учинити градове и људска насеља инклузивним, безбедним, прилагодљивим и одрживим.

Успех НИС-а није потпун без доприноса развоју заједнице. Због тога је компанија од 2009. године до данас у друштвено одговорне пројекте и подршку спорту уложила више од 4,9 милијарди динара.

НИС је и у 2022. години наставио са снажном подршком развоју заједнице, улагањем у друштвено одговорне пројекте и подршком професионалном спорту. У ове области у години за нама уложено је 360 милиона динара, док је од 2009. укупно уложено 4,9 милијарди динара.  Континуирани допринос компаније  развоју заједнице није остао незапажен, па је тако компанија НИС добитник специјалне плакете дневника “Вечерње новости”, намењене удружењима и компанијама које годинама континуирано помажу друге и подстичу на племенита дела. Специјална плакета уручена је НИС-у у оквиру јубиларне, 60. традиционалне манифестације овог дневног листа под називом “Најплеменитији подвиг године”, одржане у Скупштини града Београда.

НИС пажљиво прати потребе локалних заједница и већ 14 година заредом, у сарадњи са партнерским градовима и општинама широм Србије, спроводи програм „Заједници заједно“. Путем  овог програма НИС је, кроз реализацију више од 1.000 пројеката, у унапређење квалитета услова за живот грађана Србије до сада уложио више од 1,5 милијарди динара,.

Поред донаторске подршке компаније, захваљујући ентузијазму и великој посвећености запослених, чланова Клуба волонтера НИС-а, реализоване су и бројне волонтерске акције, усмерене на подршку различитим иницијативама, са посебним фокусом на екологији и заштити животне средине.

У жељи да најмлађе чланове наше заједнице едукује о значају очувања здраве животне средине као једног од основних циљева одрживог развоја, НИС је у сарадњи са Удружењем „Чепом до осмеха“ реализовао едукативни циклус радионица „Еколошко васпитање, здраво одрастање!“ за више од 450 ученика основних школа из Ниша, Кикинде, Ковиља, Чачка и Београда. Ученици су, поред интерактивних предавања на тему рециклаже, имали прилику да заједно са члановима Клуба волонтера компаније учествују и у различитим креативним радионицама. Едукативним активностима Клуба волонтера обухваћени су и ученици старијег узраста, те су тако ватрогасци НИС-а средњошколцима из Кикинде одржали предавање на тему заштите од пожара и превенције тровања угљен-моноксидом.

У 2022. години спроведен је и интерни волонтерски конкурс под називом „Промени околности у својој околини“. Захваљујући сјајним иницијативама запослених у компанији и ангажовању волонтера, уређен је део насипа у Бачкој Паланци у оквиру Парка природе „Тиквара“, у Банатском Великом Селу спроведена је акција „Улепшајмо заједно наше село“, у оквиру које је уређен и пошумљен парк у центру места, док је новоизграђени спортско-рекреативни центар у Кули оплемењен садницама јавора. Вредни волонтери НИС-а су у Центру за заштиту одојчади, деце и омладине Звечанска спровели акцију, у оквиру које су оплеменили простор зеленилом и обновили дечју башту лековитог биља, док је са децом реализована радионица са циљем упознавања са процесом рециклаже. Вредни чланови Клуба волонтера компаније НИС су се такође побринули за уређење парка у Блоку 21 на Новом Београду, у којем су  обновили парковски мобилијар, засадили нове саднице и уз помоћ матураната Десете гимназије „Михајло Пупин” офарбали ограду која се налази између дворишта гиманзије и парковске површине.

Није изостала ни подршка различитим осетљивим категоријама друштва. Тако је у оквиру сарадње са организацијом СОС Дечија села Србија реализован циклус едукативних радионица, током којих су штићеници овог удружења имали прилике да се ближе упознају са процесом запошљавања и спремнији закораче на тржиште рада у потрази за својим првим запослењем.

Компанија НИС је помогла и обнову просторија Спортског савеза особа са инвалидитетом Београда које се налазе на Ади Циганлији, због чега јој је уручено посебно признање за допринос развоју спорта особа са инвалидитетом.

НИС је током 2022. године реализовао и више од 30 спонзорских пројеката. Компанија је остала и поуздан партнер својим дугогодишњим сарадницима. У области спорта настављена је сарадња са Кошаркашким клубом „Партизан”, у области културе са „Београдским фестивалом игре“, а у области науке са „Фестивалом науке“. Од посебне важности за компанију је омладински спорт и подршка развоју будућих шампиона.