Održivi gradovi i zajednice

Učiniti gradove i ljudska naselja inkluzivnim, bezbednim, prilagodljivim i održivim.

Uspeh NIS-a nije potpun bez doprinosa razvoju zajednice. Zbog toga je kompanija od 2009. godine do danas u društveno odgovorne projekte i podršku sportu uložila više od 4,9 milijardi dinara.

NIS je i u 2022. godini nastavio sa snažnom podrškom razvoju zajednice, ulaganjem u društveno odgovorne projekte i podrškom profesionalnom sportu. U ove oblasti u godini za nama uloženo je 360 miliona dinara, dok je od 2009. ukupno uloženo 4,9 milijardi dinara. Kontinuirani doprinos kompanije razvoju zajednice nije ostao nezapažen, pa je tako kompanija NIS dobitnik specijalne plakete dnevnika “Večernje novosti”, namenjene udruženjima i kompanijama koje godinama kontinuirano pomažu druge i podstiču na plemenita dela. Specijalna plaketa uručena je NIS-u u okviru jubilarne, 60. tradicionalne manifestacije ovog dnevnog lista pod nazivom “Najplemenitiji podvig godine”, održane u Skupštini grada Beograda.

NIS pažljivo prati potrebe lokalnih zajednica i već 14 godina zaredom, u saradnji sa partnerskim gradovima i opštinama širom Srbije, sprovodi program „Zajednici zajedno“. Putem  ovog programa NIS je, kroz realizaciju više od 1.000 projekata, u unapređenje kvaliteta uslova za život građana Srbije do sada uložio više od 1,5 milijardi dinara.

Pored donatorske podrške kompanije, zahvaljujući entuzijazmu i velikoj posvećenosti zaposlenih, članova Kluba volontera NIS-a, realizovane su i brojne volonterske akcije, usmerene na podršku različitim inicijativama, sa posebnim fokusom na ekologiji i zaštiti životne sredine.

U želji da najmlađe članove naše zajednice edukuje o značaju očuvanja zdrave životne sredine kao jednog od osnovnih ciljeva održivog razvoja, NIS je u saradnji sa Udruženjem „Čepom do osmeha“ realizovao edukativni ciklus radionica „Ekološko vaspitanje, zdravo odrastanje!“ za više od 450 učenika osnovnih škola iz Niša, Kikinde, Kovilja, Čačka i Beograda. Učenici su, pored interaktivnih predavanja na temu reciklaže, imali priliku da zajedno sa članovima Kluba volontera kompanije učestvuju i u različitim kreativnim radionicama. Edukativnim aktivnostima Kluba volontera obuhvaćeni su i učenici starijeg uzrasta, te su tako vatrogasci NIS-a srednjoškolcima iz Kikinde održali predavanje na temu zaštite od požara i prevencije trovanja ugljen-monoksidom.

U 2022. godini sproveden je i interni volonterski konkurs pod nazivom „Promeni okolnosti u svojoj okolini“. Zahvaljujući sjajnim inicijativama zaposlenih u kompaniji i angažovanju volontera, uređen je deo nasipa u Bačkoj Palanci u okviru Parka prirode „Tikvara“, u Banatskom Velikom Selu sprovedena je akcija „Ulepšajmo zajedno naše selo“, u okviru koje je uređen i pošumljen park u centru mesta, dok je novoizgrađeni sportsko-rekreativni centar u Kuli oplemenjen sadnicama javora. Vredni volonteri NIS-a su u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska sproveli akciju, u okviru koje su oplemenili prostor zelenilom i obnovili dečju baštu lekovitog bilja, dok je sa decom realizovana radionica sa ciljem upoznavanja sa procesom reciklaže. Vredni članovi Kluba volontera kompanije NIS su se takođe pobrinuli za uređenje parka u Bloku 21 na Novom Beogradu, u kojem su  obnovili parkovski mobilijar, zasadili nove sadnice i uz pomoć maturanata Desete gimnazije „Mihajlo Pupin” ofarbali ogradu koja se nalazi između dvorišta gimanzije i parkovske površine.

Nije izostala ni podrška različitim osetljivim kategorijama društva. Tako je u okviru saradnje sa organizacijom SOS Dečija sela Srbija realizovan ciklus edukativnih radionica, tokom kojih su štićenici ovog udruženja imali prilike da se bliže upoznaju sa procesom zapošljavanja i spremniji zakorače na tržište rada u potrazi za svojim prvim zaposlenjem.

Kompanija NIS je pomogla i obnovu prostorija Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda koje se nalaze na Adi Ciganliji, zbog čega joj je uručeno posebno priznanje za doprinos razvoju sporta osoba sa invaliditetom.

NIS je tokom 2022. godine realizovao i više od 30 sponzorskih projekata. Kompanija je ostala i pouzdan partner svojim dugogodišnjim saradnicima. U oblasti sporta nastavljena je saradnja sa Košarkaškim klubom „Partizan”, u oblasti kulture sa „Beogradskim festivalom igre“, a u oblasti nauke sa „Festivalom nauke“. Od posebne važnosti za kompaniju je omladinski sport i podrška razvoju budućih šampiona.