Уводна реч

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС, о одрживом развоју

Драги пријатељи,

Одрживи развој за НИС пре свега значи напредак и одговорност. У комплексном пословном окружењу које пред нас поставља бројне и различите изазове, наша посвећеност одрживости једна је од кључних претпоставки дугорочног развоја НИС-а. Она је и одраз нашег прихватања одговорности коју компанија има када је реч о заштити животне средине и даљем напретку заједнице у којој радимо.

У свету који се убрзано мења, настојимо да пронађемо најефикасније одговоре на задатке који се пред нас постављају. Баш као и друге нафтне компаније, и НИС је пред изазовом да настави да обезбеђује довољне количине енергије на тржишту по повољним ценама, како би се подстицао даљи економски напредак. Притом, пред нама су и додатне препреке које са собом доносе енергетска транзиција, дигитализација и захтеви да се допринесе декарбонизацији и успоравању климатских промена. Али, за нас ови процеси нису само изазови, већ и нове прилике. Због тога смо посвећени проналажењу иновативних решења, увођењу нових технологија и континуираном побољшању наших процеса у циљу смањења утицаја на животну средину. Верујемо да одрживе праксе нису само од суштинског значаја за успех наше индустрије, већ су и кључне за добробит будућих генерација. Зато, из године у годину, настављамо да пружамо свој пуни допринос креирању одрживе будућности на тржиштима на којима послујемо.

У том смислу, година иза нас била је прави изазов за наше пословање, јер смо се суочили са комбинацијом економских и геополитичких околности на које нисмо могли да утичемо. Са задовољством могу да кажем да смо тај тест успешно прошли и, уз подршку наших партнера из Владе Републике Србије, очували стабилност на домаћем тржишту нафтних деривата. Истовремено смо учинили и значајне кораке у даљој модернизацији НИС-а, реализујући инвестиције вредне више од 22 милијарде динара. Желим да напоменем: напредак у бизнису није могућ без сталних улагања. Због тога НИС започиње нови инвестициони циклус и у 2023. години планирамо да удвостручимо износ инвестиција у односу на прошлу годину. Наш циљ није само да путем ових улагања обезбедимо дугорочни развој компаније и њену финансијску стабилност у будућности, већ и да остваримо значајна унапређења у области заштите животне средине и безбедности на раду, уз значајне пројекте у оквиру наше енергетске транзиције. То се пре свега односи на смањење угљеничног интензитета и емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и на још ефикаснију употребу ресурса. Како бисмо остварили постављене циљеве у наредном периоду, очекује нас рад на повећању енергетске ефикасности у свим сегментима пословања, коришћење квалитетнијих и еколошки чистијих горива попут природног гаса, реализација пројеката из области обновљивих извора енергије и издвајања и складиштења CO2. Само у 2022. години у еколошке пројекте уложили смо готово 315 милиона динара.

У прошлој години убрзали смо корак на путу енергетске транзиције наше компаније. Формирањем Блока „Енергетика“ створили смо центар који ће управљати областима термо и електроенергетике у оквиру НИС-а и ту видимо прилику за значајан раст у наредном периоду. На овај начин уједно желимо да одговоримо на комплексне и суштинске промене на тржишту енергетике, које обухватају и измене законске регулативе. И у овој области НИС ће бити поуздан партнер Републици Србији и подржати достизање свих законом прописаних циљева и стандарда.

Када је реч о безбедности на раду, настављамо да је унапређујемо уз интензивну сарадњу и размену најбољих пракси и искустава са нашим пословним сарадницима. Да смо на добром путу сведочи и чињеница да је у 2022. години показатељ LTIF (индикатор повреда са изгубљеним радним данима) смањен 15 одсто у односу на претходну годину. Такође, НИС је другу годину заредом освојио прво место на такмичењу за доделу националних признања из области безбедности и здравља на раду. Одржали смо тринаести Форум извођача НИС-а и са нашим партнерима разменили најбоља искуства и праксе у сфери заштите на раду. И у наредном периоду уложићемо значајне напоре како бисмо повећали безбедност наших запослених, извођача и свих људи присутних на локацијама компаније.

Желео бих да истакнем да је 2022. година била изузетно важна и за јачање нашег партнерства са заједницом. Имали смо част да будемо део кампање која је од суштинског значаја за будућност земље: подржали смо здравствене установе кроз набавку савремене медицинске опреме, која ће допринети унапређењима у области репродуктивног здравља и најплеменитијем циљу – повећању наталитета и рађању наших нових нада. Том циљу подршку су пружили и запослени НИС-а, јер је наш тим од 2022. године богатији за још 494 новорођена члана.

Сматрам да с правом можемо рећи да смо у 2022. години са успехом одговорили на све изазове и заједнички уложили напоре како бисмо обезбедили дугорочни одрживи развој НИС-а. Али, одрживост захтева свакодневан рад и велику посвећеност свих наших запослених. Зато Извештај о одрживом развоју за 2022. годину није само преглед оног што смо остварили у прошлој години, већ и својеврсни план шта још треба да учинимо како бисмо испунили циљеве наше развојне стратегије и креирали нове вредности за све запослене, акционаре и ширу заједницу. Радећи у том правцу уједно дајемо и снажан допринос остварењу циљева одрживог развоја Уједињених нација и бољој будућности за све нас.