Уводна реч

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС, о одрживом развоју

Драги пријатељи,

није тајна да понекад тек изазови са којима се сусретнемо извуку од нас оно најбоље. И што су препреке на које наилазимо веће и значајније, утолико и наши одговори морају бити одлучнији и ефикаснији. У том смислу, 2020. година била је прави тест за све нас. Пандемија COVID-19 уздрмала је цео свет и нема индустрије, бизниса и појединца који није осетио последице турбулентних догађаја у последњих годину дана. О узроцима кризе која је погодила светску економију већ је готово све речено. Зато је права тема – шта смо учинили и шта сада чинимо како би са што мање штете превазишли потресе са којима смо суочени и створили основе за опоравак и даљи развој у времену када пандемија остане иза нас.

Пре свега, приоритет за НИС у 2020. години било је очување здравља наших запослених, сарадника и потрошача. У то смо уложили значајне напоре, имајући у виду број наших пословних локација и ангажованих колега, као и разноврсност бизнис процеса који се свакодневно одвијају. Успех у реализацији овог циља омогућио нам је да испунимо и свој други приоритет, а то је да обезбедимо непрекидну и безбедну производњу, прераду и дистрибуцију нафте и нафтних деривата. Упркос бројним изазовима, успели смо да очувамо стабилно снабдевање тржишта у Србији и другим државама у којима послује НИС група и на тај начин допринесемо борби у сузбијању епидемије и њених последица.

Своју солидарност са заједницом исказали смо и на друге начине. Пре свега, донацијама у авио гориву за Аир Сербиа и јавне службе Републике Србије, набавком опреме неопходне нашим здравственим установама и медицинским радницима, бригом о суграђанима који су били најпогођенији епидемијом. Са овом подршком наставићемо и даље, свесни да су догађаји којима сведочимо оставили дубоке последице које ћемо лакше превазићи ако будемо солидарни и ако наставимо да делујемо заједно.

Важно је истаћи и да смо, упркос свим неповољним трендовима, у 2020. години очували ликвидност НИС-а. Наши финансијски резултати очекивано су под утицајем кризе која је погодила све без изузетка, али смо спроведеним стратешким мерама и програмом уштеда успели да одржимо показатељ EBITDA и оперативни новчани ток на позитивном нивоу, чиме смо створили предуслове за даљи развој и модернизацију компаније. И овом приликом желим да истакнем да изузетно ценим све напоре запослених и руководства којима су остварени добри резултати у условима несвакидашњих изазова.

Утолико више радује чињеница да смо и у 2020. години дали допринос одрживом развоју, и то у све четири области. Када је реч о економском напретку, у години за коју многи кажу да би желели да је што брже забораве, ми смо окончали пројекат који ће имати значајно место у историји НИС-а. Почетак рада „Дубоке прераде“ у Рафинерији нафте Панчево није само пословни успех, већ и својеврсни симбол стратешких напора наше компаније. Окончан је у нимало лакој години и показатељ је наше истрајности да упркос свему наставимо напредак НИС-а и уведемо савремене технологије и нове производе у домаћи нафтни сектор. „Дубока прерада“ је и симбол наше жеље да унапредимо заштиту животне средине, јер не доноси само позитивне финансијске ефекте, већ и значајно мање емисије сумпорних и азотних оксида. На новим постројењима запослено је више од 60 домаћих стручњака који имају прилику да раде на изазовном пројекту и модерној технологији. „Дубока прерада“ доноси и аутоматизацију производних процеса што је нови корак напред у дигиталној трансформацији НИС-а од које очекујемо бројне позитивне ефекте.

Дали смо и нови допринос развоју људских ресурса. У комплексним околностима организовано је више од 2.300 обука, на којима је учествовало преко 3.300 полазника, а посебан изазов био је прелазак на тренинге путем дигиталних канала, што је са успехом реализовано. Са поносом истичемо да је НИС, у години која је донела глобалну дестабилизацију тржишта рада, добио значајно признање за најпожељнијег послодавца у Србији у истраживању у којем је учествовало више од 10.000 грађана.

Изнова смо потврдили своју посвећеност заштити животне средине и безбедности на раду. Поред већ наведених еколошких предности „Дубоке прераде“ наставили смо са реализацијом еколошких пројеката у свим сегментима пословања и у њих уложили више од 200 милиона динара. Спровели смо програм мера за повећање енергетске ефикасности и на тај начин уштедели 291 милион динара. Поред тога, радили смо безбедније у односу на претходни период – индикатор повреда са изгубљеним данима је смањен 8 одсто у односу на 2019. годину.

Остали смо привржени развоју заједнице. Поред подршке коју смо пружили у отклањању последица епидемије, уложили смо 114,5 милиона динара у дигитализацију наставног процеса и унапређење безбедности у школама широм Србије. Наставили смо сарадњу са водећим домаћим високошколским установама и са Електронским факултетом у Нишу започели заједнички рад на дигиталним пројектима. Наше колеге, чланови Клуба волонтера, реализовали су више од 2.000 волонтерских сати ангажујући се на различитим хуманитарним пројектима.

Иако можемо да кажемо да смо успешно превазишли искушења у 2020. години, пред нама је још много комплексних задатака. Пре свега, криза није завршена и биће потребно још много посвећености и знања како бисмо обезбедили даљи одрживи развој наше компаније. Зато настављамо са строгом финансијском дисциплином, а приоритет нам остаје и унапређење оперативне ефикасности на свим пољима. Наш циљ је стварање ефикасне организације, без непотребних процедура, спремне да брзо и ефикасно одговори на све препреке. У нашем фокусу остаје и модернизација НИС-а, јер није реч о једнократном задатку, већ о стратешком опредељењу. У те сврхе ћемо у 2021. години инвестирати више од 20 милијарди динара развијајући даље наша нафтна поља у Србији, Румунији и БиХ, јачајући конкурентност Рафинерије у Панчеву, унапређујући стандарде у области малопродаје. Такође, наставићемо и са пројектима електрогенерације, а велика очекивања имамо и од дигиталних пројеката чија реализација је у току.

Посебно бих желео да истакнем да је велика снага НИС-а у добром разумевању и сарадњи највећих акционара. Успешна реализација „Дубоке прераде“ у тешкој и неизвесној години показала је значај ове сарадње. Имајући у виду све наведено, и поред бројних препрека које нас очекују, верујем да смо заједничким деловањем створили услове да на период који је пред нама можемо да гледамо са оптимизмом.