Уводна реч

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС, о одрживом развоју

Драги пријатељи,

Упркос чињеници да смо и у 2021. години живели под снажним утицајем пандемије корона вируса, овај пословни период за НИС је, пре свега, био обележен добрим финансијским резултатима и рекордним оперативним показатељима у области прераде и промета. Уз повољнија тржишна кретања за овај успех свакако су најзаслужнији наши запослени, који су се брзо прилагодили новонасталим околностима и својим залагањем и знањем допринели очувању ликвидности компаније и стабилности домаћег тржишта нафтних деривата.

Међутим, почетком 2022. године у нашем фокусу су поново изазови који могу значајно да утичу на пословање НИС групе. И у новим околностима, циљ НИС-а остаје исти – да тржиштима на којима послујемо испоручујемо енергију за даљи напредак и да то чинимо на начин који доприноси заштити животне средине и развоју заједнице чији смо део.
НИС својим пословањем доприноси остварењу 12 од 17 циљева одрживог развоја Уједињених нација и даљи рад у складу са овим постулатима може бити наш важан савезник у суочавању са актуелним изазовима.

Пре свега, у 2021. години наставили смо са развојем НИС-а чинећи истовремено нове кораке у енергетској транзицији. Реализоване су инвестиције вредне 20,2 милијарде динара, што је износ који је готово једнак нашој прошлогодишњој нето добити. Поред тога што су ова улагања допринела опоравку домаће привреде од последица епидемије COVID-19, остали смо и један од ослонаца буџета Републике Србије. Обавезе НИС групе по основу пореза и других јавних прихода у Србији за 2021. годину износе 190,4 милијарде динара, што је највећи износ од 2009. године. Додатно, акционарима је на име дивиденде за 2020. годину исплаћено нешто више од једне милијарде динара.
Истовремено, наставили смо са диверсификацијом пословања и са нашим партнерима из Министарства привреде Србије и ХИП Петрохемије потписали Уговор о стратешком партнерству. Спровођење овог Уговора биће приоритет наше компаније у наредном периоду како бисмо заједничким напорима успешно развијали петрохемијски комплекс у Србији, баш као што то чинимо са НИС-ом у последњих 13 година. У 2021. години привели смо завршетку пројекат Термоелектране-топлане Панчево и тиме значајно унапредили наше капацитете за производњу електричне енергије. У складу са опредељењем да сви наши бизнис пројекти дају позитиван утицај на заштиту животне средине, од посебне је важности да ће у овој електрани топлотна и електрична енергија бити произвођене из гаса, дакле на начин који доприноси смањењу штетних емисија.

Желим да истакнем да за НИС нису важни само добри финансијски и оперативни резултати, већ и начин како до њих долазимо. О томе сведочи и чињеница да смо од 2009. године у еколошке пројекте и пројекте који значајно утичу на унапређење животне средине уложили 900 милиона евра. У том правцу наставићемо и током даљег развоја компаније. Тако смо у Рафинерији нафте Панчево прошле године произвели прве количине биодизела и креирали услове за нову фазу развоја наших прерађивачких постројења која ће, поред финансијске користи, донети и нове бенефите када је реч о екологији. Наши запослени дали су свој допринос напорима компаније у овој области и засадили 500 стабала јавора и платана на територији Рафинерије у Панчеву и њеној околини. Допринос заштити животне средине дали смо и кроз програм мера за смањење потрошње енергије и повећање енергетске ефикасности, а очекивани ефекат ових уштеда је већи од 285 милиона динара. Упркос свим изазовима, у прошлој години смо остварили и напредак у области безбедности на раду. Индикатор повреда са изгубљеним данима смањен је 10 одсто у поређењу са 2020. годином, а здравље и безбедност наших запослених трајно остаје у врху листе приоритета компаније.

Будућност за коју се залажемо није могућа без сталних улагања у људе. Наши запослени су енергија која нас покреће ка новим успесима и због тога је изузетно важно да наставимо са њиховим професионалним развојем и креирамо радно окружење у коме ће моћи да остваре своје потенцијале. Само у 2021. години, уз поштовање свих препорука здравствених власти, одржали смо 2.870 обука на којима је учествовало више од 5.220 полазника. Поред тога, наставили смо и са стипендирањем талентованих студената од којих ће многи постати наше колеге. До сада смо потписали уговор о стипендирању са више од 130 студената из Србије, а готово 60 њих већ је започело своју професионалну каријеру у компанији. Са великим задовољством наставили смо да пружамо шансу младима без радног искуства. Тако смо успешно окончали прву сезону програма за младе „NIS Energy“ након које је свих 15 полазника наставило да ради у компанији. Од њих очекујемо да својим идејама и енергијом дају пун допринос даљем развоју НИС-а.

И на крају, остали смо поуздан партнер заједници у којој послујемо. У бољи живот наших суграђана кроз различите пројекте и партнерства у 2021. години инвестирали смо више од 315 милиона динара. Радујемо се еколошким пројектима које ћемо кроз програм „Заједници заједно“ ове године спровести са нашим партнерима широм Србије и поносни смо на чињеницу да смо и лане били уз истинске хероје нашег времена – здравствене раднике који су својим пожртвованим радом значајно допринели да кроз пандемију прођемо са што мање последица.

У 2022. годину ушли смо са амбициозним циљевима и инвестиционим портфолијем вредним 25 милијарди динара. Наша жеља је да будућим успесима НИС-а уједно дамо снажан замах развоју наше заједнице, као и да истовремено допринесемо додатном унапређењу еколошке слике Србије, уз стално подизање нивоа безбедности радних процеса и обучености наших запослених. Радећи на свему томе, посвећено и са жаром, стварамо предуслове да са успехом пребродимо изазове који су пред нама и уједно креирамо нове вредности за наше акционаре, запослене, потрошаче и ширу заједницу.