Uvodna reč

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS, o održivom razvoju

Dragi prijatelji,

Održivi razvoj za NIS pre svega znači napredak i odgovornost. U kompleksnom poslovnom okruženju koje pred nas postavlja brojne i različite izazove, naša posvećenost održivosti jedna je od ključnih pretpostavki dugoročnog razvoja NIS-a. Ona je i odraz našeg prihvatanja odgovornosti koju kompanija ima kada je reč o zaštiti životne sredine i daljem napretku zajednice u kojoj radimo.

U svetu koji se ubrzano menja, nastojimo da pronađemo najefikasnije odgovore na zadatke koji se pred nas postavljaju. Baš kao i druge naftne kompanije, i NIS je pred izazovom da nastavi da obezbeđuje dovoljne količine energije na tržištu po povoljnim cenama, kako bi se podsticao dalji ekonomski napredak. Pritom, pred nama su i dodatne prepreke koje sa sobom donose energetska tranzicija, digitalizacija i zahtevi da se doprinese dekarbonizaciji i usporavanju klimatskih promena. Ali, za nas ovi procesi nisu samo izazovi, već i nove prilike. Zbog toga smo posvećeni pronalaženju inovativnih rešenja, uvođenju novih tehnologija i kontinuiranom poboljšanju naših procesa u cilju smanjenja uticaja na životnu sredinu. Verujemo da održive prakse nisu samo od suštinskog značaja za uspeh naše industrije, već su i ključne za dobrobit budućih generacija. Zato, iz godine u godinu, nastavljamo da pružamo svoj puni doprinos kreiranju održive budućnosti na tržištima na kojima poslujemo.

U tom smislu, godina iza nas bila je pravi izazov za naše poslovanje, jer smo se suočili sa kombinacijom ekonomskih i geopolitičkih okolnosti na koje nismo mogli da utičemo. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo taj test uspešno prošli i, uz podršku naših partnera iz Vlade Republike Srbije, očuvali stabilnost na domaćem tržištu naftnih derivata. Istovremeno smo učinili i značajne korake u daljoj modernizaciji NIS-a, realizujući investicije vredne više od 22 milijarde dinara. Želim da napomenem: napredak u biznisu nije moguć bez stalnih ulaganja. Zbog toga NIS započinje novi investicioni ciklus i u 2023. godini planiramo da udvostručimo iznos investicija u odnosu na prošlu godinu. Naš cilj nije samo da putem ovih ulaganja obezbedimo dugoročni razvoj kompanije i njenu finansijsku stabilnost u budućnosti, već i da ostvarimo značajna unapređenja u oblasti zaštite životne sredine i bezbednosti na radu, uz značajne projekte u okviru naše energetske tranzicije. To se pre svega odnosi na smanjenje ugljeničnog intenziteta i emisija gasova sa efektom staklene bašte, kao i na još efikasniju upotrebu resursa. Kako bismo ostvarili postavljene ciljeve u narednom periodu, očekuje nas rad na povećanju energetske efikasnosti u svim segmentima poslovanja, korišćenje kvalitetnijih i ekološki čistijih goriva poput prirodnog gasa, realizacija projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije i izdvajanja i skladištenja CO2. Samo u 2022. godini u ekološke projekte uložili smo gotovo 315 miliona dinara.

U prošloj godini ubrzali smo korak na putu energetske tranzicije naše kompanije. Formiranjem Bloka „Energetika“ stvorili smo centar koji će upravljati oblastima termo i elektroenergetike u okviru NIS-a i tu vidimo priliku za značajan rast u narednom periodu. Na ovaj način ujedno želimo da odgovorimo na kompleksne i suštinske promene na tržištu energetike, koje obuhvataju i izmene zakonske regulative. I u ovoj oblasti NIS će biti pouzdan partner Republici Srbiji i podržati dostizanje svih zakonom propisanih ciljeva i standarda.

Kada je reč o bezbednosti na radu, nastavljamo da je unapređujemo uz intenzivnu saradnju i razmenu najboljih praksi i iskustava sa našim poslovnim saradnicima. Da smo na dobrom putu svedoči i činjenica da je u 2022. godini pokazatelj LTIF (indikator povreda sa izgubljenim radnim danima) smanjen 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, NIS je drugu godinu zaredom osvojio prvo mesto na takmičenju za dodelu nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Održali smo trinaesti Forum izvođača NIS-a i sa našim partnerima razmenili najbolja iskustva i prakse u sferi zaštite na radu. I u narednom periodu uložićemo značajne napore kako bismo povećali bezbednost naših zaposlenih, izvođača i svih ljudi prisutnih na lokacijama kompanije.

Želeo bih da istaknem da je 2022. godina bila izuzetno važna i za jačanje našeg partnerstva sa zajednicom. Imali smo čast da budemo deo kampanje koja je od suštinskog značaja za budućnost zemlje: podržali smo zdravstvene ustanove kroz nabavku savremene medicinske opreme, koja će doprineti unapređenjima u oblasti reproduktivnog zdravlja i najplemenitijem cilju – povećanju nataliteta i rađanju naših novih nada. Tom cilju podršku su pružili i zaposleni NIS-a, jer je naš tim od 2022. godine bogatiji za još 494 novorođena člana.

Smatram da s pravom možemo reći da smo u 2022. godini sa uspehom odgovorili na sve izazove i zajednički uložili napore kako bismo obezbedili dugoročni održivi razvoj NIS-a. Ali, održivost zahteva svakodnevan rad i veliku posvećenost svih naših zaposlenih. Zato Izveštaj o održivom razvoju za 2022. godinu nije samo pregled onog što smo ostvarili u prošloj godini, već i svojevrsni plan šta još treba da učinimo kako bismo ispunili ciljeve naše razvojne strategije i kreirali nove vrednosti za sve zaposlene, akcionare i širu zajednicu. Radeći u tom pravcu ujedno dajemo i snažan doprinos ostvarenju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija i boljoj budućnosti za sve nas.