Наши људи

Хероји панчевачке рафинерије

Аутор: тим НИС-а 17.12.2020 • 5 min read

Реализација пројекта „Дубока прерада“ сврстала је Рафинерију у Панчеву међу најмодерније у југоисточној Европи. Ново постројење омогућава већу производњу белих деривата (квалитетног бензина и дизела), новог производа – нафтног кокса, који је до сада увожен у нашу земљу и има вишеструке еколошке бенефите. Иза пројекта који доприноси енергетској стабилности наше земље стоји тим људи који су својим искуством и преданошћу главни и одговорни за успешну реализацију овог подухвата. Доносимо вам причу о нашим колегама, који су исписали нове странице историје у модернизацији наше компаније и рафинеријске прераде наше земље.

Иновативна решења воде до успеха, Небојша Предић

Запослени у Служби инструментације чији је руководилац Небојша Предић, показали су да уз помоћ богатог знања и искуства са ранијих великих рафинеријских пројеката, иновативног начина размишљања и нових технологија могу да превазиђу све изазове. Небојша Предић има искуство од тринаест година рада у Рафинерији нафте Панчево, а посебно на великим пројектима као што је MHC/DHT, где је био водећи инжењер инструментације. Исто је и са већином колега који су укључени у пројекат „Дубоке прераде“.

Ситуација у којој се нашао колега Небојша и његов тим била је неуобичајена, јер се због пандемије изазване коронавирусом, нису могла применити планирана решења за стартне активности „Дубоке прераде“.

Небојша Предић

Ситуација у којој се нашао колега Небојша и његов тим била је неуобичајена, јер се због пандемије изазване коронавирусом, нису могла применити планирана решења за стартне активности „Дубоке прераде“.

-На пример, једна од активности на вет-гас компресору је „лик тест“, а то подразумева да инострани вендор треба да дође на локацију и буде сведок да нема цурења у неким системима који су део овог компресора. Пошто ово није било могуће, обезбедили смо да колега телефонским путем и уз помоћ Гугл наочара, док је на вези са вендорима у иностранству, пређе предефинисану маршуту око тог компресора и буде сведок. Његов снимак обиласка – лик теста, пратио је вендор – Сименс. Оваквих примера је много. Да поменем још један – за сетовање ултразвучног мерења протока  флуида на DCU, лаптоп смо повезали са мерилом, а у истом тренутку био је преко интернета повезан са специјалистом у Холандији – истиче с поносом наш колега. Његов тим и он константно су размењивали идеје са представницима различитих вендора у Ирској, Холандији и Немачкој, и предлагали решења.

-Хтео бих да истакнем и колеге без који све ово не би било могуће – Марка Васића инжењера инструментације и Бојана Тешића и Синише Јованова на управљачким системима. Моја улога је била да водим читав процес, а они су давали и имплементирали идеје за унапређење даљинских веза – каже наш колега и закључује:

-Тимски рад, иновативна решења, искуство и знање – то су фактори који су нас довели до успеха.

На овом послу развијам вештине и знања, Бошко Ђуришић

Бошко Ђуришић, шеф смене комплекса „Дубока прерада“, у нашој компанији ради више од осам година. Радио је на свим већим постројењима у Рафинерији нафте Панчево, а од значајнијих искустава издваја рад на припреми и старту постројења С-100 након вишегодишњег мировања. Ово велико искуство успешно је применио у фази припреме за старт постројења за дубоку прераду.

Бошко Ђуришић

„Прилику да се придружим тиму који управља постројењем „Дубока прерада“ затражио сам од директора групе Постројења 3, Јована Јовића. На новим постројењима сам од маја 2018. године, а приликом преласка унапређен сам на позицију шефа смене „Дубоке прераде“, присећа се наш колега.

Бошко је, баш као и његове остале колеге, прошао све потребне теоријске обуке. Затим су се прикључили обучавању оператера и преношењу знања и искуства у вођењу процеса, контроли и одржавању процесне опреме, које су стекли на старим постројењима. „Када причамо о обуци, не можемо да не поменемо ОТС (симулатор за тренирање оператера), који представља новину у области обучавања оператера командне табле. Коришћен је за симулирање одржавања процесних параметара постројења, али и за обуку за реаговање на ванредне ситуације,“ истиче Бошко.

На питање по чему се рад на овом комплексу разликује од рада на другим постројењима, Бошко одговара да је одложено коксовање нетипичан рафинеријски процес, и наставља: „Постројење је пројектовано да ради са континуалним улазом сировине, али се део производа (кокс) добија дисконтинуално, што има велики утицај на устаљену праксу рада на рафинеријским постројењима. Оператери на постројењу за одложено коксовање суочавају се са изазовом, јер је процес такав да чим се један циклус заврши, следећи циклус почиње, и посао се никада не „завршава“. Поред овога, очекује се далеко већа потреба за одржавањем процесне опреме, као и делова опреме која се тиче транспорта и отпреме кокса. Осим кокса, остали производи добијени прерадом шаљу се на друга постројења (Merox, MHC/DHT комплекс) ради додатне обраде, па је сарадња са колегама са других постројења од изузетне важности.“

Бошко сматра да је тим кључ свега. „Моје мишљење је да оперативни тим „Дубоке прераде“ представља нешто најбоље што наша рафинерија има да понуди. Радио сам у многим деловима рафинерије и имао прилику да упознам начин и културу рада, али тим „Дубоке прераде“ ме је одушевио од првог дана. Мислим да смо оправдали поверење које нам је дато тиме што смо постројење безбедно стартовали,“ каже наш колега.