Каријера

Имам две каријере и не седим на две столице

Аутор: Иван Марковић – Chef & Employee Experience Manager у нашој компанији 08.04.2020 • 10 min read

– Настављамо са новим текстовима које наше колеге пишу за HUB знања, дигиталну платформу за учење коју смо лансирали заједно са члановима организације AIESEC Сербиа. У претходном блогу писали смо о различитим дигиталним изворима за учење у овом периоду, а ове недеље наш колега Иван Марковић одговара на питање – да ли је могуће бити каријерно успешан на два поља. Како се већ 6 година бави односима са јавношћу и људским ресурсима са једне и кулинарством са друге стране, Иван је писао о балансу и одрживости обе карјере, као и који савет би дао свима који размишљају да се упусте у сличну каријерну авантуру. Прочитајте целу Иванову причу, надамо се да ће вас инспирисати:

Израз „седи на две столице“  често се приписује људима који неодлучно трагају за различитим решењима, излазом из лавиринта, онима који „флертују“ са свима  и мисле да ће барем један од изабрана два правца „да упали“.  Многи мисле да се та акробација, на крају, сведе на неуспех и измицање обе столице.

Да ли у исти кош заиста можемо да ставимо и људе који покушавају да граде две каријере истовремено?

Неко је некада рекао да није могуће имати две каријере истовремено и да један радни век подразумева једну каријеру.

Ја сам Иван, преко 15 година се бавим односима са јавношћу и људским ресурсима, а пре 6 година је кување, из хобија, прерасло у моју „другу каријеру“.

Дуго сам био у недоумици колико и да ли ће истовремено управљање и једном и другом каријером бити одрживо. Размишљао сам и о томе да одустанем од једне од каријера, најчешће под притиском окружења. Питао сам се да ли и како да будем подједнако успешан на оба фронта? Неке одговоре и даље тражим, али ево како се сада носим са тим.

Да ли су две каријере за једног човека одрживе?

Одрживост две каријере зависи од вашег интересовања за једну и другу 😉 Уколико вам се током каријере пробуди радозналост да се развијате у још једном или још два сегмента, пробајте. Уколико након тог теста радозналости схватите да то нисте ви или да то није за вас, у реду је и да одустанете. Градити каријеру, градити две каријере, значи давати себе и имати страст према томе. Каријера није „игра интереса“, већ игра ваших страсти. Уколико тај осећај имате за обе каријере, нема зиме за вас. Можете тако до пензије и после пензије 😉

Када год сам помислио да би у корист једне каријере, требало да одустанем од друге, увек сам ту недоумицу завршавао одсечним сигналом који ми је указивао да бих одустајањем од једне изгубио и део себе.

If I lose myself, I lose it all 😉

Да ли можеш да будеш подједнако успешан у две каријере?

Једна, а камоли две каријере подразумевају посвећеност и одрицање. Замислите да један радни дан, минимум 8 сати, проводите на једном послу, а да остатак дана треба да посветите свом другом послу или хобију. Проста рачуница каже да вам мало времена остаје за све друге активности. Међутим, то не значи да вам треба исти број сати посвећености за обе каријере. Зато је најбоље да ваша „друга каријера“ буде плод вашег хобија и да се потпуно разликује од прве.

Каријеру која се родила из вашег хобија или интересовања треба да негујете као предах од свакодневице и уточиште од  дневних изазова. Често ми је једна каријера уточиште од друге. Баш те две каријере ми дају стабилност и враћају ентузијазам када осећам да ми не иде све по плану у једној од њих. Не очекујте од себе и не оптерећујте се тиме да у сваком тренутку будете победници на оба поља. Могуће је, али тешко изводљиво, да обе каријере у истом тренутку „цветају“.  Ретки су они који успеју да им каријере буду у истој фази зрелости. Ни то не треба да вас оптерећује, зато  дајте себи одушка и шансу да једна каријера буде ваша „младост“, а друга „зрелост“.

Срећно и ако кување, случајно, препознате као своју страст, слободно завирите у мој кулинарски свет путем @shumadianchef на Instagramu 🙂

 

View this post on Instagram

 

Inspirisan zemljama svojih kolega i prijatelja u čijim zemljama se jede “Boršč” (Боршч, Борщ), napravio sam svoju verziju jela od crvenog kupusa, junetine i cvekle. Priprema: stavite komad junetine (preferiram masnije komade) da se kuva u vodi sat vremena i dodajte so, lovorov list i biber. Isecite jednu cveklu na komade srednje veličine, zatim crveni kupus, jednu glavicu crvenog luka, jednu šargarepu, 100 grama slanine u jednom komadu i dva čena belog luka. Stavite sve da se kuva i dodajte jednu čašu crvenog vina. Kuvajte oko 2 sata, dok meso ne omekša. Služite uz kašiku milerama i čašu rakije ili votke 🙂 #slowfood #comfortfood #borscht #борщ #fusion

A post shared by Ivan Marković (@shumadianchef) on