Karijera

Imam dve karijere i ne sedim na dve stolice

Autor: Ivan Marković – Chef & Employee Experience Manager u našoj kompaniji 08.04.2020 • 10 min read

– Nastavljamo sa novim tekstovima koje naše kolege pišu za HUB znanja, digitalnu platformu za učenje koju smo lansirali zajedno sa članovima organizacije AIESEC Serbia. U prethodnom blogu pisali smo o različitim digitalnim izvorima za učenje u ovom periodu, a ove nedelje naš kolega Ivan Marković odgovara na pitanje – da li je moguće biti karijerno uspešan na dva polja. Kako se već 6 godina bavi odnosima sa javnošću i ljudskim resursima sa jedne i kulinarstvom sa druge strane, Ivan je pisao o balansu i održivosti obe karjere, kao i koji savet bi dao svima koji razmišljaju da se upuste u sličnu karijernu avanturu. Pročitajte celu Ivanovu priču, nadamo se da će vas inspirisati:

Izraz „sedi na dve stolice“  često se pripisuje ljudima koji neodlučno tragaju za različitim rešenjima, izlazom iz lavirinta, onima koji „flertuju“ sa svima  i misle da će barem jedan od izabrana dva pravca „da upali“.  Mnogi misle da se ta akrobacija, na kraju, svede na neuspeh i izmicanje obe stolice.

Da li u isti koš zaista možemo da stavimo i ljude koji pokušavaju da grade dve karijere istovremeno?

Neko je nekada rekao da nije moguće imati dve karijere istovremeno i da jedan radni vek podrazumeva jednu karijeru.

Ja sam Ivan, preko 15 godina se bavim odnosima sa javnošću i ljudskim resursima, a pre 6 godina je kuvanje, iz hobija, preraslo u moju „drugu karijeru“.

Dugo sam bio u nedoumici koliko i da li će istovremeno upravljanje i jednom i drugom karijerom biti održivo. Razmišljao sam i o tome da odustanem od jedne od karijera, najčešće pod pritiskom okruženja. Pitao sam se da li i kako da budem podjednako uspešan na oba fronta? Neke odgovore i dalje tražim, ali evo kako se sada nosim sa tim.

Da li su dve karijere za jednog čoveka održive?

Održivost dve karijere zavisi od vašeg interesovanja za jednu i drugu 😉 Ukoliko vam se tokom karijere probudi radoznalost da se razvijate u još jednom ili još dva segmenta, probajte. Ukoliko nakon tog testa radoznalosti shvatite da to niste vi ili da to nije za vas, u redu je i da odustanete. Graditi karijeru, graditi dve karijere, znači davati sebe i imati strast prema tome. Karijera nije „igra interesa“, već igra vaših strasti. Ukoliko taj osećaj imate za obe karijere, nema zime za vas. Možete tako do penzije i posle penzije 😉

Kada god sam pomislio da bi u korist jedne karijere, trebalo da odustanem od druge, uvek sam tu nedoumicu završavao odsečnim signalom koji mi je ukazivao da bih odustajanjem od jedne izgubio i deo sebe.

If I lose myself, I lose it all 😉

Da li možeš da budeš podjednako uspešan u dve karijere?

Jedna, a kamoli dve karijere podrazumevaju posvećenost i odricanje. Zamislite da jedan radni dan, minimum 8 sati, provodite na jednom poslu, a da ostatak dana treba da posvetite svom drugom poslu ili hobiju. Prosta računica kaže da vam malo vremena ostaje za sve druge aktivnosti. Međutim, to ne znači da vam treba isti broj sati posvećenosti za obe karijere. Zato je najbolje da vaša „druga karijera“ bude plod vašeg hobija i da se potpuno razlikuje od prve.

Karijeru koja se rodila iz vašeg hobija ili interesovanja treba da negujete kao predah od svakodnevice i utočište od  dnevnih izazova. Često mi je jedna karijera utočište od druge. Baš te dve karijere mi daju stabilnost i vraćaju entuzijazam kada osećam da mi ne ide sve po planu u jednoj od njih. Ne očekujte od sebe i ne opterećujte se time da u svakom trenutku budete pobednici na oba polja. Moguće je, ali teško izvodljivo, da obe karijere u istom trenutku „cvetaju“.  Retki su oni koji uspeju da im karijere budu u istoj fazi zrelosti. Ni to ne treba da vas opterećuje, zato  dajte sebi oduška i šansu da jedna karijera bude vaša „mladost“, a druga „zrelost“.

Srećno i ako kuvanje, slučajno, prepoznate kao svoju strast, slobodno zavirite u moj kulinarski svet putem @shumadianchef na Instagramu 🙂

 

View this post on Instagram

 

Inspirisan zemljama svojih kolega i prijatelja u čijim zemljama se jede „Boršč“ (Боршч, Борщ), napravio sam svoju verziju jela od crvenog kupusa, junetine i cvekle. Priprema: stavite komad junetine (preferiram masnije komade) da se kuva u vodi sat vremena i dodajte so, lovorov list i biber. Isecite jednu cveklu na komade srednje veličine, zatim crveni kupus, jednu glavicu crvenog luka, jednu šargarepu, 100 grama slanine u jednom komadu i dva čena belog luka. Stavite sve da se kuva i dodajte jednu čašu crvenog vina. Kuvajte oko 2 sata, dok meso ne omekša. Služite uz kašiku milerama i čašu rakije ili votke 🙂 #slowfood #comfortfood #borscht #борщ #fusion

A post shared by Ivan Marković (@shumadianchef) on