Каријера

Како је бити „у ципелама“ колеге?

Аутор: Весна Пожарев 16.03.2020 • 5 min read

У нашој компанији недавно је реализован пилот-програм „Job shadowing“, који је поникао из конкретне потребе за унапређењем резултата међусекторске сарадње.

У овом програму је учествовало 12 колега из различитих блокова, који су се нашли у улогама схадоwинг партнера, где је сваки пар провео четири дана заједно у активностима на радном месту, наизменично по два дана у улози „домаћина“ и „госта“.

„Job shadowing“ одлична је прилика да се унапреди међусекторска сарадња. Основни бенефити тичу се унапређења бизниса, начина пословања, ефикасности и ефективности, рађања различитих пословних иницијатива насталих након упознавања са пословним активностима колега из других организационих делова

Andrej Tucnin
Андреј Тучњин
Директор Дивизије Downstream

Шта је „Job shadowing“?

Уколико гледате „преко рамена“ својих колега да бисте се упознали и информисали како они изводе свој посао и обављају свакодневне активности, онда је реч о „сенчењу“ (shadowing). „Job shadowing“ сесије су користан и интерактиван приступ – развојни алат који учесницима омогућава боље узајамно разумевање пословања, радних задатака, процеса, као и изазова са којима се сусрећу колеге у другом организационом делу. Цео процес изгледа тако што сваки учесник добија свог партнера, па може да буде у улози „домаћина“, где показује колегама како обавља свој посао, односно „госта“ где колега-партнер открива како обавља своје свакодневне задатке.

С обзиром да сви ми радимо у истој компанији, али у различитим организационим деловима, у суштини не можемо да функционишемо једни без других и најважније је да информације од једних до других на време стигну

Nenad Pavlović
Ненад Павловић
Директор Диспечерског центра