Наши људи

Списатељица и колегиница: наша Ена Недић

Аутор: тим НИС-а 14.12.2021 • 2 min read

У сусрет њеном новом роману „Оба света“, разговарали смо са нашом колегиницом Еном са бензинске станице „Нови Сад 5“. Она нам је открила своју уметничку страну и дала професионални савет свима који желе да се баве писањем.

 Када и како сте почели да се бавите писањем?

Чини ми се да су моја љубав према књижевности и музици, кармички дошле са мном на овај свет још у пролеће 1985. године. Поникле су из жеље за стварањем и упознавањем лепших светова од невербалног и свакидашњег. Сразмерно годинама и животном искуству и оне су расле и развијале се. Никакве Барбике, шљокице или ластиш нису могле да ми замене паучинасте таване и прашњаве подруме, из којих сам одушевљено израњала с плочама и књигама као из друге димензије. У уметности сам препознала начин да, генерално досадне и туробне стране живота и људи, не доживљавам трагично.

Да ли сте се бавили писањем и док сте ишли у школу и студирали?

У основној школи сам освајала бројне награде на литерарним конкурсима, објављивала чланке и саставе у часописима, међутим, ти блистави почеци били су само искра гашења једног талента и жеље, услед бројних животних недаћа које су ми се испречиле на путу мојих афинитета и могућности. У међувремену сам се посветила образовању. Писала сам за друге и лекторисала. Завршила сам десет година клавира и дипломирала књижевност на Филозофском факултету.

До сада сте објавили роман „Заувек сада“ и збирку песама „Апејрон“. Где проналазите инспирацију за своја дела?

Пронађе она мене J

Инспирацију – свуда, времена – мало где. Машта је еликсир стварања, а у комбинацији са богатом емпиријом и искреном мотивацијом, зна да буде веома плодотворна за аутора и делотворна на читаоца. Углавном је проналазим у љубави према ономе што радим, према животу, ближњима, природи, самој себи, али неретко и са оне друге стране застора на позорници живота, где се крије све што није баш бајковито и идеално, где вребају бол, туга, неправде и разочарања. Роман ,,Заувек сада“* написан је прошле године с много полета, у једном даху. Збирка поезије ,,Апејрон“ симболише једну вечност, трајање, бесконачност, а инспирација јесте један од ентитета бескраја. Она је коктел интимних емоција и размишљања везаних за ситуације и догађаје из свакодневног живота. Минијатурне приче у стиховима.

Имате ли у плану нова издања у наредном периоду?

Објављивање романа ,,Оба света“ планирано је за децембар, али због недостатка времена, тек је у скицама. Радња се заснива на синхроном току две различите животне приче. Чланови једне, наизглед, просечне породице, потајно пројектују своје замишљене животе према шансама које су пропустили, могућностима које нису искористили, изборима које нису направили. Први део књиге описује скроман живот једне породице, други део књиге се чита од краја корица ка средини и уводи нас у свет друге породице огрезле у луксуз и раскалашност, а крај/кључ књиге је заправо у средини, где се ове две, наизглед неспојиве приче преплићу и демистификују.

Иначе, незахвално је говорити о даљим плановима ако се узму у обзир животни темпо и неповољни услови за њихову реализацију. Волела бих да напишем сатиричну драму ,,Диогенова посла“ у којој бих на ироничан и алегоричан начин представила домаћу политичку и друштвену стварност, доласком богова старог пантеона и античких филозофа у Србију 21. века. Нешто идејно слично, учинио је Радоје Домановић у приповеткама ,,Марко Краљевић поново међу Србима“ и ,,Данга“ у којима је пророчки описао садашње време. У плану је и роман ,,Оникс“ чија је радња исплетена око судбине полудрагог каменчића из Соломонове палате и одежде првосвештеника, преко крсташких ратова, Француске револуције до данашњих дана, али рад на њему изискује много истраживања историје, религије и не знам када и да ли ће угледати светлост дана.

Који савет бисте дали особи која жели да се бави писањем, а не зна како да почне?

Само нека почне! Нека се препусти таленту и срцу. Први корак је увек тежак, али је пут (писања) уживање без премца. У писању само треба бити искрен и емоција ће наћи пут до нечијег срца. Порив за улепшавањем, перфекционизам, размишљање о томе како ће се другима допасти стил, жанр, интелектуална и тематска раван, као и какве сатисфакције аутору носи дело, треба оставити по страни као технички вишак и бланширање за крај.

Где могу да се купе Ваше књиге?

Књиге доживљавам као нематеријално добро и симболични прилози од њих углавном иду у хуманитарне сврхе за болесну децу након што исплатим трошкове штампе. У ери бар-кодова и комерцијале, не желим да душа коју сам у њих преточила буде опорезована, упркос томе што све око ње јесте. Књиге се могу поручити путем мејла ena_nedic@yahoo.com или на промоцијама.