Бизнис вести

Инвестиционој јавности представљени резултати пословања НИС групе у првом полугодишту 2021. године

28.07.2021

Антон Черепанов, заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за финансије, економику, планирање и рачуноводство, представио је данас инвестиционој јавности резултате пословања НИС Групе у првом полугодишту 2021. године.

На представљању одржаном путем видео конференције из Пословног центра НИС-а у Београду, Черепанов је казао да је НИС значајно унапредио финансијске и оперативне резултате у односу на прво полугодиште 2020. године. Иако је пословање и даље било под утицајем последица епидемије COVID-19, раст цена нафте и повећање потражње с једне стране, као и програм мера за повећање ефикасности, дали су позитивне резултате.

Тако у извештајном периоду нето добит НИС Групе износи 6,1 милијарду динара, док је показатељ EBITDA на нивоу од 22,2 милијарде динара, што је повећање од готово 10 пута у односу на резултат остварен у истом периоду прошле године. Поред тога, повећани су обим прераде нафте и полупроизвода пет одсто, као и укупан обим промета 13 одсто.

Черепанов је са задовољством истакао да резултати нису побољшани само у односу на 2020. годину коју је обележила пандемија, већ и у поређењу са првим полугодиштем 2019. године.

Поред тога, финансијски директор НИС-а је додао да је компанија, упркос изазовним околностима, наставила са подршком заједници и улагањем у заститу животне средине.

Према његовим речима, од 2009. до 2020. године, НИС је у еколошке пројекте у свим областима пословања уложио око 120 милиона евра. Када је реч о друштвено одговорним пројектима, НИС је 10. јуна са министарствима рударства и енергетике и заштите животне средине потписао Меморандум о сарадњи у реализацији еколошких пројеката који ће бити реализовани у 12 општина широм Србије, а у које ће НИС путем програма ,,Заједници заједно” уложити 107,5 милиона динара.

Поред Антона Черепанова, презентацији су присуствовали Ивана Жарковић, директор Департмана за финансије, Бранко Митровић, руководилац Групе рачуноводствених и финансијских услуга и Јелена Станковић, руководилац Услуге односе са инвеститорима.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd