Biznis vesti

Investicionoj javnosti predstavljeni rezultati poslovanja NIS grupe u prvom polugodištu 2021. godine

28.07.2021

Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Funkcije za finansije, ekonomiku, planiranje i računovodstvo, predstavio je danas investicionoj javnosti rezultate poslovanja NIS Grupe u prvom polugodištu 2021. godine.

Na predstavljanju održanom putem video konferencije iz Poslovnog centra NIS-a u Beogradu, Čerepanov je kazao da je NIS značajno unapredio finansijske i operativne rezultate u odnosu na prvo polugodište 2020. godine. Iako je poslovanje i dalje bilo pod uticajem posledica epidemije COVID-19, rast cena nafte i povećanje potražnje s jedne strane, kao i program mera za povećanje efikasnosti, dali su pozitivne rezultate.

Tako u izveštajnom periodu neto dobit NIS Grupe iznosi 6,1 milijardu dinara, dok je pokazatelj EBITDA na nivou od 22,2 milijarde dinara, što je povećanje od gotovo 10 puta u odnosu na rezultat ostvaren u istom periodu prošle godine. Pored toga, povećani su obim prerade nafte i poluproizvoda pet odsto, kao i ukupan obim prometa 13 odsto.

Čerepanov je sa zadovoljstvom istakao da rezultati nisu poboljšani samo u odnosu na 2020. godinu koju je obeležila pandemija, već i u poređenju sa prvim polugodištem 2019. godine.

Pored toga, finansijski direktor NIS-a je dodao da je kompanija, uprkos izazovnim okolnostima, nastavila sa podrškom zajednici i ulaganjem u zastitu životne sredine.

Prema njegovim rečima, od 2009. do 2020. godine, NIS je u ekološke projekte u svim oblastima poslovanja uložio oko 120 miliona evra. Kada je reč o društveno odgovornim projektima, NIS je 10. juna sa ministarstvima rudarstva i energetike i zaštite životne sredine potpisao Memorandum o saradnji u realizaciji ekoloških projekata koji će biti realizovani u 12 opština širom Srbije, a u koje će NIS putem programa ,,Zajednici zajedno” uložiti 107,5 miliona dinara.

Pored Antona Čerepanova, prezentaciji su prisustvovali Ivana Žarković, direktor Departmana za finansije, Branko Mitrović, rukovodilac Grupe računovodstvenih i finansijskih usluga i Jelena Stanković, rukovodilac Usluge odnose sa investitorima.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd