Бизнис вести

НИС организовао десети по реду Дан инвеститора

31.10.2023.

Компанија НИС упознала је стручну јавност са резултатима пословања за девет месеци 2023. године у оквиру Дана инвеститора који је НИС организовао у свом Тренинг центру у Елемиру код Зрењанина. Дану инвеститора компаније НИС присуствовало је око 20 представника стручне јавности. Пре представљања резултата НИС групе, учесници су имали прилику да обиђу Аминско постројење и Рафинерију гаса у Елемиру.

Резултате пословања учесницима је представио Антон Черепанов, заменик генералног директора НИС-а за финансије. Черепанов је навео да је у периоду јануар-септембар 2023. године НИС група наставила са реализацијом планираног инвестиционог циклуса, те је тако у капиталне пројекте уложено 21,9 милијарди динара, што је 80 одсто више у односу на улагања у првих девет месеци прошле године. У исто време успешно је остварен други приоритет НИС групе, а то је стабилност на домаћем тржишту нафтних деривата.

Када су у питању финансијски резултати НИС групе остварени у периоду јануар-септембар 2023. године, Черепанов је рекао да су они у складу су са комплексним макроекономским околностима и тржишним кретањима. Нето добит НИС групе у периоду јануар – септембар 2023. године износи 31,8 милијарди динара, што је 54 одсто мање у односу на резултат остварен у првих девет месеци 2022. године. У истом периоду, показатељ EBITDA смањен је 46 одсто у поређењу са претходном годином и износи 56,5 милијарди динара. Черепанов је такође истакао да је НИС исплатио дивиденду за 2022. годину у рекордном износу од 23.364.924.716 динара.

Када је реч о оперативним показатељима, Черепанов је рекао да је остварен укупан обим производње нафте и гаса од 868,1 хиљаду условних тона, што је 1,3 одсто мање у поређењу са првих девет месеци прошле године. Такође је остварен и благи раст производње домаће нафте у односу на период јануар-септембар 2022. године. У Рафинерији нафте Панчево прерађено је 3,054 милиона тона сирове нафте и полупроизвода, што је шест одсто мање него у истом периоду 2022. године. Укупно је продато 2,995 милиона тона нафтних деривата, односно седам одсто мање у поређењу са првих девет месеци прошле године.

Након представљања финансијских резултата и отвореног дијалога између представника НИС-а и инвестиционе јавности, Иван Дмитриев, директор Функције за HSE, учесницима је презентовао основне показатеље и даље правце развоја ESG (Environmental, Social, Governance) компаније НИС.

О дугорочном развоју Блока истраживање и производња компаније НИС и пројектима у тој области излагао је Леонид Стулов, директор Научно-технолошког центра НИС-а (НТЦ), док је презентацију Тренинг центар НИС-а у Елемиру представио Бојан Мартиновић, лидер дисциплине производње. Изведена је и показна вежба на симулатору рада производне бушотине.

Поред тога, учесници су имали прилику да се упознају са радом Аминског постројења НИС-а и пројектом утискивања CO2, о чему је говорио Милан Поучки, руководилац погона за припрему и транспорт нафте и гаса.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд