Biznis vesti

NIS organizovao deseti po redu Dan investitora

31.10.2023.

Kompanija NIS upoznala je stručnu javnost sa rezultatima poslovanja za devet meseci 2023. godine u okviru Dana investitora koji je NIS organizovao u svom Trening centru u Elemiru kod Zrenjanina. Danu investitora kompanije NIS prisustvovalo oko 20 predstavnika stručne javnosti. Pre predstavljanja rezultata NIS grupe, učesnici su imali priliku da obiđu Aminsko postrojenje i Rafineriju gasa u Elemiru.

Rezultate poslovanja učesnicima je predstavio Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora NIS-a za finansije. Čerepanov je naveo da je u periodu januar-septembar 2023. godine NIS grupa nastavila sa realizacijom planiranog investicionog ciklusa, te je tako u kapitalne projekte uloženo 21,9 milijardi dinara, što je 80 odsto više u odnosu na ulaganja u prvih devet meseci prošle godine. U isto vreme uspešno je ostvaren drugi prioritet NIS grupe, a to je stabilnost na domaćem tržištu naftnih derivata.

Kada su u pitanju finansijski rezultati NIS grupe ostvareni u periodu januar-septembar 2023. godine, Čerepanov je rekao da su oni u skladu su sa kompleksnim makroekonomskim okolnostima i tržišnim kretanjima. Neto dobit NIS grupe u periodu januar – septembar 2023. godine iznosi 31,8 milijardi dinara, što je 54 odsto manje u odnosu na rezultat ostvaren u prvih devet meseci 2022. godine. U istom periodu, pokazatelj EBITDA smanjen je 46 odsto u poređenju sa prethodnom godinom i iznosi 56,5 milijardi dinara. Čerepanov je takođe istakao da je NIS isplatio dividendu za 2022. godinu u rekordnom iznosu od 23.364.924.716 dinara.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, Čerepanov je rekao da je ostvaren ukupan obim proizvodnje nafte i gasa od 868,1 hiljadu uslovnih tona, što je 1,3 odsto manje u poređenju sa prvih devet meseci prošle godine. Takođe je ostvaren i blagi rast proizvodnje domaće nafte u odnosu na period januar-septembar 2022. godine. U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 3,054 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, što je šest odsto manje nego u istom periodu 2022. godine. Ukupno je prodato 2,995 miliona tona naftnih derivata, odnosno sedam odsto manje u poređenju sa prvih devet meseci prošle godine.

Nakon predstavljanja finansijskih rezultata i otvorenog dijaloga između predstavnika NIS-a i investicione javnosti, Ivan Dmitriev, direktor Funkcije za HSE, učesnicima je prezentovao osnovne pokazatelje i dalje pravce razvoja ESG (Environmental, Social, Governance) kompanije NIS.

O dugoročnom razvoju Bloka istraživanje i proizvodnja kompanije NIS i projektima u toj oblasti izlagao je Leonid Stulov, direktor Naučno-tehnološkog centra NIS-a (NTC), dok je prezentaciju Trening centar NIS-a u Elemiru predstavio Bojan Martinović, lider discipline proizvodnje. Izvedena je i pokazna vežba na simulatoru rada proizvodne bušotine.

Pored toga, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa radom Aminskog postrojenja NIS-a i projektom utiskivanja CO2, o čemu je govorio Milan Poučki, rukovodilac pogona za pripremu i transport nafte i gasa.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter