НИС-ови волонтери у Ботаничкој башти

Волотери НИС-а учествовали у јесењем улепшавању Ботаничке баште „Јевремовац“, парк од посебног еколошког значаја за Београд. Акција инспирисана природом у загрљају јесени, осмишљена je кроз тимску игру.

30. октобар 2019.

Тимови поетских назива – „Тиса“, „Леска“, „Гинко“, „Дивљи кестен“, „Гвоздено дрво“, „Оморика“, „Јапански врт“, „Бели дуд“… са баштенским алатом, распоредили су се дуж пет хектара ове баште са циљем у акцији јесењег чишћења ове оазе мира и тишине у главном граду.

Око 70 вредних баштована у већ препознатљивим мајицама „Клуба волонтера“ НИС-а, пажљиво су уклонили опало лишће и поставили травнати тепих, уређујући једну од најраскошнијих ботаничких башти ове врсте у овом делу Европе са преко 2.500 биљних врста из читавог света.

Ова акција представља наставак дугогодишње сарадње НИС-а и Ботаничке баште „Јевремовац“. Нафтна индустрија Србије је препознала значај овог Споменика природе архитектонске и културно-историјске вредности. Између осталог, обезбеђено је гориво за загревање стакленика у коме се налазевредне и ретке биљке, а у новије време Башта је додатно улепшана донацијом за изградњу дрвене перголе – презентационог простора на отвореном. Две године заредом ова београдска зелена оаза била је и место окупљања запослених НИС-а поводом Дана компаније.

Иако је од формалног оснивања „Клуба волонтера“ НИС-а протекло тек годину дана, уз учешће око 900 волонтера до сада су реализоване бројне акције са фокусом на помоћ социјално угроженим категоријама, деци и омладини, уређење простора у дечијим болницама, као и заштиту животне средине. Једна од последњих је подршка активностима Нурдора у акцији „Пружи корак“ у којој је учестовало више од 300 запослених из читаве Србије, а чији циљ је био прикупљање средстава за изградњу нове Родитељске куће у Београду.