Спонзорства и донације

НИС подржао отварање кабинета за руски језик у Средњој стручној школи „4. јули“ у Врбасу

У Средњој стручној школи „4. јули“ у Врбасу свечано је отворен кабинет за руски језик, чије је опремање и адаптацију подржала компанија НИС у оквиру програма „Енергија знања“.

8. новембар 2019.

Свечаном отварању присуствовали су представници локалне самоуправе, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, Руског дома, компаније НИС, руководство, наставници и ученици школе.

Средњa стручнa школa „4. јули“ у Врбасу одликује се дугогодишњим неговањем руског језика у настави. Часови се изводе на руском језику и поред редовног плана и програма, реализује се још низ активности – обележавање Дана руске културе, рецитаторска и хорска секција, претпразнични зимски руски биоскоп и многе друге. С обзиром на то да ученици ове школе редовно учествују на олимпијадама из руског језика које организује компанија НИС и захваљујући запаженим резултатима које остварују, НИС је кроз свој програм „Енергија знања“ подржао опремање кабинета за руски језик у овој школи. Нови кабинет има за циљ подстицање изучавања руског језика и културе, као и значајно унапређење школских активности.

Аница Грачанин, директор Средње стручне школе „4. јули“ у Врбасу, пожелела је гостима добродошлицу на свечаност поводом 74. годишњице школе, захваливши се компанији НИС на донацији за реконструкцију и модерно опремање кабинета за руски језик, као и Амбасади Руске Федерације на подршци.

Милан Глушац, председник општине Врбас, захвалио се на донацији НИС-у за опремање кабинета руског језика и потврдио да ће општина Врбас и даље улагати велику енергију како би сви пројекти српско-руске сарадње заживели на територији општине.

„Ми смо у овом пројекту пружили само моралну подршку. Компанија НИС је и овог пута показала да је озбиљна, модерна и социјално оријентисана компанија. Руска Амбасада и руска предузећа раде за будућност младих, а једно од најважнијих питања је запошљавање и заустављање њиховог одласка из земље, и ми ћемо заједно радити на томе“, навео је Александар Конанихин, аташе за културу и први саветник амбасадора Руске Федерације.

Снежана Лакићевић, саветник заменика генералног директора НИС-а, захвалила се професорима и ученицима школе на садржајној и емотивној приредби, као и на преданом раду захваљујући коме постижу запажене резултате на такмичењима.

„Уџбенике и књиге дарују такође Руски дом и Амбасада, који су наши партнери, и заиста нам је пуно срце када имамо прилику да урадимо толико много за школе широм земље“, истакла је Лакићевић.

Током програма приређена је и свечана академија посвећена обележавању јубилеја 140. годишњице рођења славног научника Милутина Миланковића.

Директор школе, Аница Грачанин, овом приликом уручила је захвалнице компанији НИС, Амбасади Руске Федерације и осталим партнерима и пријатељима школе.

Програм „Енергија знања“ покренут је 2012. године. Поред подршке развоју природних наука, НИС улаже и у популаризацију руског језика, тако да је од 2013. године одржано 7 НИС олимпијада из руског језика за ученике и студенте у Републици Србији, Црној Гори и Републици Српској. НИС олимпијада је 2014. године ушла у званичан календар такмичења Министарства просвете, науке и технолошког развоја. До сада је средствима компаније НИС опремљено укупно 15 учионица и кабинета за руски језик у школама чији су ученици на НИС олимпијадама из руског језика остварили запажене резултате. У 2019. наставља се сарадња са школама кроз донирање средстава за адаптацију и опремање кабинета за руски језик, а прва школа за коју су донирана средства за кабинет за руски језик у 2019. години је управо Средња стручна школа „4. јули“ у Врбасу. НИС преко програма „Енергија знања“ пружа подршку реализацији двојезичне наставе у три школе у Србији. НИС сарађује и са Педагошким факултетом у Сомбору, на коме се креира база наставног кадра за двојезична одељења у овим школама. Сарадња је остварена и са Факултетом политичких наука Универзитета у Београду, где је 2018. године отворен Центар за руске студије. У сарадњи са Филолошким факултетом Универзитета у Београду од 2018/2019. школске године реализује се настава српског језика у Руској школи при Амбасади Руске Федерације у Београду.