Бизнис вести

НИС у посети кинеском SINOPEC-у

27.10.2023.

Делегација компаније НИС  посетила је средином октобра кинеску компанију China Petroleum & Chemical Corporation (SINOPEC).

Главни циљ посете био је упознавање са технологијама издвајања, искоришћења и складиштења CO2 (Carbon Capture, Utilisation and Storage – CCUS) примењеним у оквиру CCUS пројекта Ћилу-Шенли (Qilu-Shengli) компаније SINOPEC, једног од најзначајнијих пројеката ове врсте у Кини. Додатни фокус био је на размени искустава експерата НИС-а са кинеском страном у погледу потенцијалне примене иновативних технологија у оквиру НИС-овог CCUS пројекта у Рафинерији нафте Панчево, чија је реализација планирана.

У оквиру посете, делегација компаније НИС, предвођена Вадимом Смирновим, замеником генералног директора НИС-а, посетила је седиште SINOPEC-а у Пекингу, а том приликом званичницима кинеске компаније представљено је пословање НИС-а, достигнућа у погледу модернизације Рафинерије нафте Панчево, као и тренутни статус реализације CCUS пројекта:

„Почаствован сам топлим и пријатељским пријемом кинеских партнера, што показује да физичка удаљеност не представља препреку за успостављање пословне сарадње. Такође, технолошки капацитети у области CCUS који су нам презентовани од стране компаније SINOPEC указују да компаније из Кине нимало не заостају за западним технологијама, те у том смислу могу представљати кредибилне партнере на реализацији иновативних пројеката у НИС“, изјавио је заменик генералног директора НИС-а, Вадим Смирнов.

Делегација НИС-а посетила је овом приликом и постројење за издвајање CO2 укупног капацитета од преко милион тона годишње које се налази у оквиру петрохемијског комплекса Ћилу (Qilu) компаније SINOPEC и у коме се врши  издвајање CO2 из тока гаса који настаје приликом гасификације угља. Такође, стручњаци компаније НИС имали су прилику да обиђу нафтно поље  Шенли где се СО2 утискује у формације, као и SINOPEC научно-истраживачки центар специјализован за CCUS у оквиру ког је активна и експериментална лабораторија за CCUS опремљена најсавременијим инструментима, као и дигитални центар где  је представницима НИС-а презентована најмодернија „digital twin“ технологија.

Фото: SINOPEC 

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд