Бизнис вести

Обуке за нафташе у Научно-технолошком центру НИС-у

Научно-технолошки центар (НТЦ) компаније НИС стекао је статус Јавно признатог организатора активности образовања одраслих (JPOA), као прва од ћерки компанија НИС-а регистрована за ову делатност у Србији.

21.08.2020

У пракси то значи да ће НТЦ моћи да организује различите обуке за раднике нафтне индустрије, а у овом центру планирају да угосте нафташе не само из матичне „Гаспром њефт“ групе, већ и колеге жељне знања из нафтних компанија у региону и ЕУ. Пут до сертификације није био лак, јер је најпре требало испунити критеријуме које прописује Агенција за квалификације Републике Србије. Након што је то учињено, НТЦ-у је уручено Решење о регистрацији прве обуке под називом „Одабир опреме система пумпања за дубинску пумпу на клипним шипкама“.

Увођење иновативних приступа и опреме допринело је развоју нових знања и компетенција запослених у НТЦ-у.  С тим у вези, експерти НТЦ-а су развили интерне ускоспецијализоване обуке, које обезбеђују брз и квалитетан пренос искуства и знања. Тако је до 2019. године разрађен програм за 21 специјализовану обуку. Схватајући значај и могућности тих обука, НТЦ се обратио Министарству просвете Републике Србије са жељом да оне буду регистроване у Агенцији за квалификације. Када су испуњени прописани услови Центра за акредитацију јавно признатих организатора образовања одраслих, НТЦ-у је издато решење о регистрацији прве обуке.

Након сертификације осталих обука, планира се организовање и спровођење обука за „Гаспром њефт“ групу, као и промоција екстерних обука за запослене у нафтним компанијама балканског региона и ЕУ. За овај вид пружања услуга у области образовања планира се оснивање Центра за обуке у НТЦ-у. Након завршетка обука полазницима ће бити додељивани међународно признати сертификати.

„У наредних годину и по планирамо сертификацију још 20 обука које смо припремили, како бисмо пружили образовне услуге нашој компанији, као и запосленима компаније „Гаспром њефт“ и других нафтних компанија“, рекао је Леонид Стулов, директор НТЦ-а.

Директор Агенције за квалификације Часлав Митровић изразио је велико задовољство што је Агенција била у прилици да Научно-технолошком центру НИС-а одобри статус JPOA за извођење програма образовања одраслих.

„Надам се да ће се ова сарадња и проширити одобравањем најављених JPOA програма. Агенција ће се потрудити да у најкраћем могућем законском року донесе решења за остале програме, као и да континуирано унапређује сарадњу са Научно-технолошким центром НИС-а“, рекао је Митровић.

Научно-технолошки центар НИС-а је основан 2009. године са циљем развоја иновација, пружања научне и техничке подршке плановима НИС-а ради повећања резерви, ефикасности производње и прераде нафте и гаса. Улога НТЦ-а у бизнис процесима НИС-а је вишеструка и усмерена је на развој иновација, научно-техничку и инжењерску подршку кључних процеса, почевши од тражења нафте и гаса, преко освајања налазишта, производње и експлоатације, до прераде и промета нафтних деривата. До сада је у оквиру НТЦ-а у информационе технологије уложено преко 8 милиона евра, а овај Центар има више од 300 запослених.