Бизнис вести

Усвојен Бизнис план за 2023. годину

23.12.2022.

Одбор директора НИС а.д. Нови Сад усвојио је Бизнис план за 2023. годину чији је циљ обезбеђивање стабилног пословања и реализација кључних пројеката у веома променљивом макроекономском окружењу. Усвојеним Бизнис планом предвиђен је амбициозни инвестициони програм у наредном периоду, а у 2023. години биће уложена 49,1 милијарда динара.

НИС ће тако наставити са финансирањем кључних развојних пројеката у свим областима пословања, а највише средстава биће издвојено за сегмент истраживања и производње нафте и гаса. Од конкретних пројеката у тој области НИС ће наставити да ради на развоју нафтних и гасних поља у Србији, као и својих актива у региону. Такође, радиће се на развоју пројекта за монетизацију гаса, као и развоју пројекта производње водоника.

У области прераде нафте приоритет ће бити наставак припреме треће фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву, односно активности на предстојећем пројекту реконструкције постројења каталитичког крекинга (FCC) и изградње новог постројења ETBE (високооктанске компоненте бензина).

Када је реч о  области промета, биће настављена модернизација и развој малопродајне мреже, па се само у Србији током 2023. године планира изградња и реконструкција девет бензинских станица. Такође, планирана је и реализација стратешког пројекта реконструкције и модернизације складишта нафтних деривата.

У области енергетике, фокус ће бити на даљем развоју производње и трговине електричном енергијом. Планирана је и реализација пројеката из области обновљивих извора енергије, пре свега наставак изградње фотонапонских електрана на локацијама компаније.

За НИС приоритет остају и даља синергија са ХИП Петрохемијом, спровођење пројеката за јачање енергетске ефикасности, као и даља дигитализација компаније на свим нивоима. Поред тога, фокус НИС-а биће и на пројектима за унапређење заштите животне средине и безбедности на раду.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд

Пријавите се за наш newsletter

    Email adresa*