Biznis vesti

Usvojen Biznis plan za 2023. godinu

23.12.2022.

Odbor direktora NIS a.d. Novi Sad usvojio je Biznis plan za 2023. godinu čiji je cilj obezbeđivanje stabilnog poslovanja i realizacija ključnih projekata u veoma promenljivom makroekonomskom okruženju.

Usvojenim Biznis planom predviđen je ambiciozni investicioni program u narednom periodu, a u 2023. godini biće uložena 49,1 milijarda dinara.

NIS će tako nastaviti sa finansiranjem ključnih razvojnih projekata u svim oblastima poslovanja, a najviše sredstava biće izdvojeno za segment istraživanja i proizvodnje nafte i gasa. Od konkretnih projekata u toj oblasti NIS će nastaviti da radi na razvoju naftnih i gasnih polja u Srbiji, kao i svojih aktiva u regionu. Takođe, radiće se na razvoju projekta za monetizaciju gasa, kao i razvoju projekta proizvodnje vodonika.

U oblasti prerade nafte prioritet će biti nastavak pripreme treće faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, odnosno aktivnosti na predstojećem projektu rekonstrukcije postrojenja katalitičkog krekinga (FCC) i izgradnje novog postrojenja ETBE (visokooktanske komponente benzina).

Kada je reč o oblasti prometa, biće nastavljena modernizacija i razvoj maloprodajne mreže, pa se samo u Srbiji tokom 2023. godine planira izgradnja i rekonstrukcija devet benzinskih stanica. Takođe, planirana je i realizacija strateškog projekta rekonstrukcije i modernizacije skladišta naftnih derivata.

U oblasti energetike, fokus će biti na daljem razvoju proizvodnje i trgovine električnom energijom. Planirana je i realizacija projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, pre svega nastavak izgradnje fotonaponskih elektrana na lokacijama kompanije.

Za NIS prioritet ostaju i dalja sinergija sa HIP Petrohemijom, sprovođenje projekata za jačanje energetske efikasnosti, kao i dalja digitalizacija kompanije na svim nivoima. Pored toga, fokus NIS-a biće i na projektima za unapređenje zaštite životne sredine i bezbednosti na radu.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter