Бизнис вести

Представљени резултати пословања НИС-а за 2023. годину

31.01.2024.

Резултати пословања НИС групе у 2023. години презентовани су представницима стручне јавности и инвеститорима у Пословном центру НИС-а у Београду.

Резултате пословања представио је заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за финансије, економику, планирање и рачуноводство, Антон Черепанов.

Черепанов је навео да је НИС у 2023. години остварио постављене приоритете – очувано је уредно снабдевање тржишта свим врстама деривата и настављена је модернизација НИС групе.

НИС је у 2023. години започео реализацију новог амбициозног инвестиционог програма и укупан обим инвестиција НИС групе у претходној години износи 39,2 милијарде динара што је 77 одсто више у односу на 2022. годину. У складу са Уговором о стратешком партнерству са Републиком Србијом, НИС је прошле године постао и већински акционар ХИП Петрохемије и започео припреме за модернизацију домаћег петрохемијског комплекса.

Када је реч о оперативним показатељима, укупан обим производње нафте и гаса остао је скоро на истом нивоу, као и у упоредном периоду – 1,158 милиона условних тона нафте и гаса. Обим прераде сирове нафте и полупроизвода у Рафинерији нафте Панчево у 2023. години био је 4,092 милиона тона, односно 7 одсто мање него у 2022. години. Укупан обим промета нафтних деривата износио је 4,0 милиона тона, што је 8 одсто мање у поређењу са претходном годином. Важно је истаћи да је током прошле године НИС пустио у рад 10 нових и реконструисаних бензинских станица у Србији, међу којима и најсавременији аутопутски објекат, бензинску станицу „Соколићи 2“ на ауто-путу „Милош Велики“. У рад је пуштена и бензинска станица „Лукавица“ у БиХ.

Черепанов је рекао да су резултати НИС групе у 2023. години били у складу са кретањима цене нафте на глобалном тржишту, као и потребама тржишта на којима НИС група послује. У складу са тим трендовима, показатељ EBITDA НИС групе у 2023. години износи 68,1 милијарду динара док је нето добит 44,2 милијарде динара. НИС је такође остао и један од највећих буџетских давалаца имајући у виду да обрачунате обавезе по основу пореза и других јавних прихода износе 244,4 милијарде динара.

Након излагања финансијски директор НИС-а одговарао је на питања присутних.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд