Заједница

Проглашени победници десете јубиларне НИС олимпијаде знања из руског језика

29.05.2023.

У Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду одржано је финале десете јубиларне НИС олимпијаде знања из руског језика, реализоване уз подршку компаније НИС, у оквиру програма „Енергија знања“.

Такмичење је намењено ученицима 7. и 8. разреда основних школа, свих разреда средњих школа и гимназија, као и студентима, из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Овогодишња јубиларна НИС олимпијада из руског језика привукла је више од 1300 такмичара који су учествовали у квалификацијама, а у финалу је окупила готово 140 ученика који су се надметали у  четири категорије. Победници по категоријама су: I категорија: прво место Јаков Љубичић из Новог Сада, друго место Лазар Лопушина из Бијелог Поља, треће место Давид Ладичорбић из Новог Сада. II категорија: прво место Ангелина Маријан из Руме, друго место Угљеша Михајловић из Београда, треће место Јована Бугарин из Бијелог Поља. III категорија: прво место Анђела Грубачки из Зрењанина, друго место Андреа Драгићевић из Лознице, треће место Наташа Станковић из Врњачке Бање.  Победници IV категорије, уједно и апсолутни победници Олимпијаде, ученици који су освојили највише бодова и заузели прва три места у укупном пласману су: прво место Михаил Разујев из Београда, друго место Олга Чупурдија из Београда, треће место Маргарита Алиса Попкова из Београда.

Компанија НИС кроз програм „Енергија знања“ од 2013. године организује НИС олимпијаде знања из руског језика, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Руским центром Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду и Славистичким друштвом Србије. Олимпијада је 2014. године укључена у званичан календар такмичења Министарства просвете, са изузетком 2020. године, када није одржана због пандемије корона вируса.

НИС је кроз програм „Енергија знања“ подржао и реализацију двојезичне наставе у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, као и у Основној школи „Јован Поповић“ у Новом Саду и Гимназији у Алексинцу. Компанија је до сада опремила и 17 кабинета за руски језик у школама чији су ученици на олимпијадама знања остварили запажене резултате. НИС је прва компанија добитник престижне „Светосавске награде“ за допринос развоју образовања, коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

ПРЕСС СЛУЖБА

Милентија Поповића 1
11070 Београд