Интервју

Производња и продаја ни у једном тренутку нису стале

15.07.2020

Јовица Бојиновић, руководилац Сектора за HSE Блока Промет у НИС-у

Извор: Билтен Националног нафтног комитета Србије

Сматра се да је НИС међу првим компанијама увео Кризни штаб за реаговање у условима пандемије Covid 19, а Ви сте именовани за повереника цивилне заштите. Како цените ефикасност рада Кризног штаба?

Пре свега, важно је истаћи да је НИС велика компанија са више од 11.000 запослених. Поред Србије, послујемо и у суседним државама: Босни и Херцеговини, Бугарској и Румунији. Пословање у условима епидемије новог корона вируса свакако је значајан изазов за све пословне системе, посебно велике компаније попут НИС-а. Због тога су правовремено реаговање и добра организација од кључне важности за суочавање са овим изазовом. У том смислу, НИС је свакако  међу  првима формирао кризни тим како бисмо осигурали безбедност  запослених и потрошача са једне стране, као и да бисмо одржали енергетску  стабилности у Републици. Такође, формирани су тимови  у свим организационим деловима  НИС-у, као и у нашим фирмама у региону. Сви тимови су  радили изузетно ефикасно, доносили  и координирали  превентивне мере, набављали  неопходне количине заштитне опреме, а посебно бих нагласио да смо са нашим  стручњацима  из Департмана за мазива Блока „Промет“ усвојили  производњу нашег дезинфекционог средства NISOTEC ANTISEPSOL које смо користили за потребе компаније. Поред тога, пратили смо и даље пратимо све препоруке надлежних државних органа када је реч о сузбијању ширења инфекције.

Које је мере и протоколе НИС увео ради спречавања утицаја пандемије Covid 19 на здравље запослених и на пословање НИС-а? Шта је био највећи изазов за компанију?

На нивоу компаније формиран је кризни тим који усваја све кључне мере, прати здравље запослених и сарађује са надлежним државним органима. Такође, дефинисани су улога и задаци цивилне заштите у компанији која сарађује са републичким штабом за ванредне ситуације. Највећи изазов у овако бројној и по објектима разуђеној компанији било је успоставити квалитетну комуникацију са запосленима и руководством у циљу правовременог доношења одлука како би бизнис процесе прилагодили новонасталим околностима, а рад учинили безбедним и истовремено ефикасним. Такође, имали смо веома добру информисаност запослених о томе како се преноси инфекција, како се могу чувати, шта да чине у случају да сумњају да су заражени или да су били у контакту са оболелим. Одмах по проглашењу ванредног стања запосленима у администрацији НИС-а омогућен је рад од куће, а посебне мере уведене су на нафтним бушотинама, у Рафинерији нафте Панчево, бензинским станицама. Сва службена путовања одложена су до даљњег, а састанци су организовани путем видео везе. На локацијама НИС-а спровођена је редовна дезинфекције, где год смо могли поставили смо ограде од плексигласа како би се смањио интензитет контаката. Уведена је и обавеза за све запослене о праћењу контаката са колегама на дневном нивоу. Све то резултирало је тиме да смо очували здравље запослених и да производња и продаја на нашим локацијама ни у једном тренутку нису стале.

Како  процењујете да ће пандемија Covid 19 утицати на измену НИС HSE стратегије и политике?

Читава друштва и заједнице широм света суочавају се са овим великим изазовом. За велике компаније, попут НИС-а, на првом месту, приоритет је здравље запослених, али и очување стабилности снабдевања грађана, привреде и државних институција. Ова пандемија нам је указала и на нове ризике, али и могућности, као што је рад од куће, вођење процеса на даљину… Сматрам да ће ове околности утицати на промену HSE Стратегије и политике у нашој компанији увођењем нових алата и мера, а све у циљу повећања безбедности запослених и процеса у сличним или истим околностима, које ће нам представљати изазове у будућности.

Које мере сматрате да су ефикасне у циљу повећања личне одговорности запослених у примени заштите од Covid 19?

Сматрам да је током епидемије јако битно успоставити План превентивних мера које ће се правовремено искомуницирати према запосленима са јасним инструкцијама и ризицима у случају непоштовања тих мера. Транспарентност вођења процеса током епидемије такође је битан фактор јер пружа потребне одговоре  запосленима и лични статус чини сигурнијим. Наравно, много зависи и од личне одговорности запослених, јер компанија треба да обезбеди услове да се мере заштите спроведу, али је примена мера на запосленима. Зато, желим да похвалим колеге које су показале одговорност и храброст у не баш лаким околностима у којима смо се нашли претходних месеци.

Да ли ће ова пандемија утицати на промену HSE свести у компанијама?

Од самог почетка проглашења пандемије запослени НИС-а су показали максималну одговорност и посвећеност поштовању свих прописаних мера  компаније и Владе Републике Србије како би сачували своје здравље и здравље колега и наших корисника. Пандемија је дефинитивно утицала на промену HSE културе у компанији, која је овом приликом  подигнута за још једну лествицу у свим организационим деловима НИС-а. Посебна пажња менаџмента посвећена је поштовању строгих мера, почевши од основних – правовремене комуникације, ношења заштитне опреме (маске , рукавице),  дезинфекције радних простора и објеката и одржавању социјалне дистанце. Ниво HSE свести код запослених је унапређен применом мера не само за време боравка у просторима компаније, већ и усвајањем новог безбедног начина понашања у свакодневном животу.