Интервју

Кирил Тјурдењев: У години кризе очували смо стабилност и реализовали кључне инвестиције

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев у годишњем интервјуу за Први програм Радио-телевизије Србије (РТС), говорио је о пословању наше компаније у 2020. години, као и плановима за предстојећи период.

8.1.2021.

РТС истиче да је у години пандемије, која је уздрмала нафтне компаније широм света, НИС је успео да обезбеди стабилност снабдевања и реализовао кључне инвестиције. Отварањем “Дубоке прераде” Рафинерија Панчево постала је водећи прерађивач нафте у региону. Бизнис планом за ову годину, вредним 21 милијарду динара, НИС је најавио нова улагања, преноси РТС.

„Ми ћемо наставити да улажемо у Рафинерију. Следећи важан пројекат је модернизација постројења каталитичког крекинга који ће омогућити производњу додатних производа, укључујући и већу производњу пропилена. Тај пројекат вредан је 80 милиона долара и урадићемо га у наредним годинама“, рекао је Кирил Тјурдењев на почетку разговора за РТС.

Са “Дубоком прерадом” возачима се гарантује европски квалитет горива, којих деривата?

Ми већ дуго, од прве модернизације рафинеријског комплекса 2012, производимо бензин и дизел европског квалитета. Наставићемо њихову производњу и убудуће, а “Дубока прерада” нам омогућава да добијамо веће количине горива који имају највећу вредност на тржишту. Комплекс “Дубоке прераде” има и еколошке бенефите, престали смо с производњом мазута са високим садржајем сумпора и смањили емисију штетних материја у атмосферу, што ће унапредити еколошку слику не само Панчева већ целе наше земље.

Обећавате возачима најквалитетније деривате, али оно што њих интересује свакако су и цене горива, какве су прогнозе, можемо ли очекивати нека појефтињења?

Ова година је управо показала да нико не може да прогнозира цену нафте. Реч је о глобалном тржишту које зависи од огромног броја фактора. Ми, на пример, увозимо две трећине нафте коју прерадимо а свега једну трећину производимо у Србији. Због тога зависимо од кретања цена на светским тржиштима. Ипак, повећање ефикасности рада и смањивањем трошкова компаније очували смо стабилност и цена и домаћег тржишта.

Како је ковид-19 утицао на пословање НИС-а и који су даљи планови компаније?

Сам ковид-19 уз макроекономске околности на глобалном нивоу је доста негативно утицао на компанију. Пад цена нафте, ограничења која су била уведена у земљи имала су велики економски утицај. Ипак, компанија је наставила са остваривањем кључних инвестиционих пројеката и у периоду јануар септембар инвестирали смо више од 20 милијарди динара. Такође, ослањајући се на интерне ресурсе, обезбедили смо редовне плате за све запослене, исплатили смо дивиденду за наше акционаре за 2019.годину. Најважније је што смо у изазовном периоду очували стабилност компаније на тржишту уз бригу о здрављу запослених и потрошача.