Intervju

Kiril Tjurdenjev: U godini krize očuvali smo stabilnost i realizovali ključne investicije

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev u godišnjem intervjuu za Prvi program Radio-televizije Srbije (RTS), govorio je o poslovanju naše kompanije u 2020. godini, kao i planovima za predstojeći period.

8.1.2021.

RTS ističe da je u godini pandemije, koja je uzdrmala naftne kompanije širom sveta, NIS je uspeo da obezbedi stabilnost snabdevanja i realizovao ključne investicije. Otvaranjem „Duboke prerade“ Rafinerija Pančevo postala je vodeći prerađivač nafte u regionu. Biznis planom za ovu godinu, vrednim 21 milijardu dinara, NIS je najavio nova ulaganja, prenosi RTS.

„Mi ćemo nastaviti da ulažemo u Rafineriju. Sledeći važan projekat je modernizacija postrojenja katalitičkog krekinga koji će omogućiti proizvodnju dodatnih proizvoda, uključujući i veću proizvodnju propilena. Taj projekat vredan je 80 miliona dolara i uradićemo ga u narednim godinama“, rekao je Kiril Tjurdenjev na početku razgovora za RTS.

Sa „Dubokom preradom“ vozačima se garantuje evropski kvalitet goriva, kojih derivata?

Mi već dugo, od prve modernizacije rafinerijskog kompleksa 2012, proizvodimo benzin i dizel evropskog kvaliteta. Nastavićemo njihovu proizvodnju i ubuduće, a „Duboka prerada“ nam omogućava da dobijamo veće količine goriva koji imaju najveću vrednost na tržištu. Kompleks „Duboke prerade“ ima i ekološke benefite, prestali smo s proizvodnjom mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjili emisiju štetnih materija u atmosferu, što će unaprediti ekološku sliku ne samo Pančeva već cele naše zemlje.

Obećavate vozačima najkvalitetnije derivate, ali ono što njih interesuje svakako su i cene goriva, kakve su prognoze, možemo li očekivati neka pojeftinjenja?

Ova godina je upravo pokazala da niko ne može da prognozira cenu nafte. Reč je o globalnom tržištu koje zavisi od ogromnog broja faktora. Mi, na primer, uvozimo dve trećine nafte koju preradimo a svega jednu trećinu proizvodimo u Srbiji. Zbog toga zavisimo od kretanja cena na svetskim tržištima. Ipak, povećanje efikasnosti rada i smanjivanjem troškova kompanije očuvali smo stabilnost i cena i domaćeg tržišta.

Kako je kovid-19 uticao na poslovanje NIS-a i koji su dalji planovi kompanije?

Sam kovid-19 uz makroekonomske okolnosti na globalnom nivou je dosta negativno uticao na kompaniju. Pad cena nafte, ograničenja koja su bila uvedena u zemlji imala su veliki ekonomski uticaj. Ipak, kompanija je nastavila sa ostvarivanjem ključnih investicionih projekata i u periodu januar septembar investirali smo više od 20 milijardi dinara. Takođe, oslanjajući se na interne resurse, obezbedili smo redovne plate za sve zaposlene, isplatili smo dividendu za naše akcionare za 2019.godinu. Najvažnije je što smo u izazovnom periodu očuvali stabilnost kompanije na tržištu uz brigu o zdravlju zaposlenih i potrošača.