Čista voda i sanitarni uslovi

NIS ilustracija

Autor ilustracije:

NIS
Marina Milanović

Svesni značaja koji voda ima u današnjem svetu, ostaćemo posvećeni odgovornom odnosu prema vodnim resursima, kao jednom od prioriteta u oblasti zaštite životne sredine.

Korišćenje vodnih resursa neophodno je za funkcionisanje proizvodno-tehnoloških procesa poput proizvodnje pare, funkcionisanja rashladnih sistema, obezbeđenja protivpožarne zaštite, hlađenja rezervoara i provere vodonepropusnosti. Kako bismo dodatno doprineli odgovornom korišćenju vodnih resursa, čak 80% vode za sopstvene potrebe koristimo iz površinskih voda kao najmanje osetljivih vodnih resursa, štedeći na taj način rezerve podzemne vode i vodu iz javnih vodovoda.

Tokom 2020. godine u potpunosti je ispunjen plan monitoringa otpadnih i podzemnih voda u cilju provere kvaliteta otpadnih voda, kao i efikasnosti procesa prečišćavanja i kvaliteta podzemne vode i zemljišta. Prečišćavanjem otpadnih voda do zahtevanog kvaliteta, u skladu sa zakonskom regulativom, štitimo sisteme javne kanalizacije i vodotoke kao krajnje recipijente.

Najveća količina zahvaćene i ispuštene vode u Kompaniji odnosi se na Rafineriju nafte Pančevo. U 2020. godini prerađeno je 6% više nafte i poluproizvoda u odnosu na 2019. godinu, dok je količina zahvaćene dunavske vode smanjena za 1,7%, a količina ispuštenih otpadnih voda za 3%. Udeo povratnog kondenzata u Rafineriji nafte Pančevo je u odnosu na 2019. godinu povećan sa 35,3% na 40,5%, što je direktno doprinelo manjem zahvatanju vode iz Dunava.

Zahvaljujući unapređenju tehnologije recikliranja vode u Rafineriji nafte Pančevo, za period od oko tri godine uspevamo da sačuvamo količinu vode koja je proporcionalna celom Savskom jezeru u Beogradu. Na taj način čuvamo rezerve vode namenjene javnom vodosnabdevanju, prehrambenoj industriji, kao i navodnjavanju poljoprivrednih površina.

Već 15 godina, jedna od pratećih delatnosti NIS-a je flaširanje pijaće vode iz izvora Jazak. Izvorska voda visokog kvaliteta, prepoznatljivog ukusa i optimalnog mineralnog sastava, sa jednog od najčistijih fruškogorskih izvorišta prirodne vode, smeštenog u neposrednoj blizini manastira Jazak u nacionalnom parku Fruška gora, proizvodi se u skladu sa najvišim standardima u ovom segmentu proizvodnje.

Ciljevi održivog razvoja

Ilustracijama mladih umetnika predstavljeno je 12 odabranih ciljeva propisanih od strane UN-a, za čiju se realizaciju zalažemo.

SAZNAJ VIŠE