Добро здравље

Обезбедити здрав живот и промовисати благостање за све, у свим добима.

У 2022. години НИС је подржао рад 40 здравствених установа у више од 30 градова и општина у Србији.

Улагање у репродуктивно здравље и подршка наталитету

Како је дугорочно улагање у здравље квалитетна основа за будуће генерације, у складу са идејом водиљом компаније „Будућност на делу“, НИС се у 2022. години у оквиру програма „Заједници заједно“ посветио теми репродуктивног здравља и подршци наталитету. Средства у износу од 118,5 милиона динара уложена су у реализацију 22 пројекта који се спроводе у 13 партнерских градова и општина: Београду, Новом Саду, Нишу, Чачку, Панчеву, Пожаревцу, Кикинди, Зрењанину, Кањижи, Србобрану, Житишту, Новом Бечеју и Великом Градишту.

Изабрани пројекти усмерени су на опремање здравствених установа које се баве репродуктивним здрављем на свим нивоима здравствене заштите, у циљу благовремене дијагностике и лечења, што директно доприноси повећању наталитета. Тако су подржаним установама донирана средства за набавку најсавременијих ултразвучних апарата, ЦТГ апарата, опреме за ембриолошке лабораторије, опреме за хируршке интервенције, гинеколошких столова и столица намењених и особама са инвалидитетом, као и инкубатора за превремено рођене бебе. Подршка је намењена и неким локалним самоуправама у реализацији јавних позива паровима у процесу вантелесне оплодње за суфинансирање трошкова.

Да је НИС у потпуности посвећен теми која је национални приоритет, говори чињеница да је протекле године реализована национална кампања под слоганом „Да се нове наде роде“. У оквиру истоимене кампање, компанија је пружила подршку породилиштима у мање развијеним општинама на југу и истоку Србије, тако што је за осам породилишта обезбедила средства за набавку неопходне медицинске опреме.

Како су новогодишњи празници право време за даривање, круна кампање „Да се нове наде роде“ у 2022. години је донација 225 поклон-пакета за прворођене бебе у 2023. години у 15 породилишта у Србији. Поклон пакети, који садрже артикле домаћих произвођача, а који су неопходни мајкама и бебама по изласку из породилишта, обезбеђени су за по 15 прворођених беба у породилиштима у: Врању, Зајечару, Лесковцу, Крушевцу, Бору, Ћуприји, Параћину, Књажевцу, Сремској Митровици, Ужицу, Пироту, Лозници, Шапцу, Вршцу и Ваљеву. Велики допринос овој празничној акцији дали су чланови Клуба волонтера компаније НИС који су, како би обогатили садржај пакета који је обезбедила компанија, донирали пелене за једнократну употребу, док су се уједно и несебично ангажовали како би поклони за бебе на време били допремљени до одабраних породилишта.

Тиме је под окриљем кампање „Да се нове наде роде“ у 2022. години НИС подржао рад укупно 40 здравствених установа у више од 30 градова и општина у нашој земљи. Такође, имајући у виду значај подизања свести јавности о важности очувања репродуктивног здравља, кампању „Да се нове наде роде“ магазин „Diplomacy&Commerce“ наградио је у категорији за најбољу друштвено одговорну кампању.

Донација Јазак воде ковид-болници у Батајници

У жељи да олакша болничке дане пацијентима и допринесе унапређењу услова за рад медицинског особља, компанија НИС донирала је готово 10.000 литара „Јазак“ воде ковид-болници у Батајници.

Наведена донација представља наставак подршке коју је компанија континуирано пружала здравственим установама широм Србије од самог почетка епидемије.

Хуманост на делу

Хуманост на делу су запослени компаније показали и учешћем у акцијама добровољног давања крви, које се од претходне године организују системски, под окриљем новооснованог Клуба добровољних давалаца крви Јединствене синдикалне организације НИС. Захваљујући алтруизму и високом нивоу емпатије запослених, током 8 спроведених акција добровољног давања крви прикупљено је готово 300 јединица крви, чиме је пружен значајан допринос у стварању стабилних резерви крви и компонената крви у надлежним трансфузиолошким службама.

Брига о здрављу запослених

И почетком 2022. године забележен је значајан број оболелих од COVID-19 вирусне инфекције. Током тог периода компанија је континуирано усклађивала „Инструкције о поступању у вези са SARS-CoV2 за линијске руководиоце, НЅЕ лица и запослене“ са актуелним изменама државних прописа, креирала нове алгоритме поступања, као и мере за сузбијање ширења инфекције. У циљу јачања колективног имунитета, током пролећа претходне године поново је била организована добровољна вакцинација на локацијама компаније за све запослене и чланове породица.

Током протекле године спроведена је и ревизија нормативно-методолошких докумената који се односе на процес организације лекарских прегледа, редефинисан је обавезни минимум систематских и специјалистичких прегледа за све запослене, при чему је  посебан акценат стављен на мере обраде података о личности и начин чувања документације која садржи поверљиве податке. У циљу унапређења праћење рокова извршења лекарских прегледа покренута је  дигитализацијa процеса организације лекарских прегледа – првенствено за радна места са повећаним ризиком.

Током 2022. године спроведене су бројне едукативне кампање путем интерног портала, огласних табли и НЅЕ састанака на различите релевантне теме из области здравља.

Унапређење корпоративног здравља и тимских активности

Током 2022. године, кроз процес унапређења здравља и тимских активности, имплементирана су четири програма подршке запосленима. Програми су међусобно усклађени са циљем да мотивишу запослене да унапреде своје животне навике у циљу побољшања здравља, а истовремено да ојачају пословне карактеристике и припадност компанији.

  1. Програм за унапређење здравља – у осам градова, организовано је 11 програмских догађаја у којима је учествовало више од 1.900 запослених. Запослени су имали могућност да презентују своје навике, утврде тренутну здравствену форму и у складу са саветима стручних лица сагледају основне факторе за јачање здравствене форме.
  2. На основу планова за унапређење здравствене форме запослени су користили услуге рекреације добављача у 17 градова у 11 различитих активности, као и кроз програм онлајн тренинга Спортске Академије Кочовић – где се прикључило више од 1.500 запослених.
  3. У програму учествовања НИС спортских тимова на такмичарским догађајима локалних заједница широм земље остварени су одлични резултати. У пословно-спортским лигама у Београду, Зрењанину, Новом Саду и Шапцу освајане су медаље и пехари у 8 различитих спортова.
  4. Спортске игре компаније – протекле године преко 300 такмичара из свих организационих делова компаније, подељених у 8 тимова, у различитим старосним групама оба пола, такмичило се у 11 дисциплина.

 

У оквиру наведених програма ангажовано је 2.740 запослених, што је за 50 одсто  више од пројекције на почетку године, а за 12 одсто више него 2019. године (2019. година узима се као референтна, обзиром на каснију пандемију корона вируса).

Након паузе од две године обновљена је и сарадња са добављачима услуга рекреације широм Републике Србије, на више од 70 локација, на којима су запослени у просеку седам пута месечно учествовали у активностима и тиме ојачали компанијски допринос развоју привреде локалних заједница у којима компанија послује.