Бизнис вести

Јавности презентовани резултати НИС групе за девет месеци 2021. године

03.11.2021

Представници Функције за финансије, економику, планирање и рачуноводство (ФЕПА) НИС-а презентовали су данас инвестиционој јавности резултате пословања НИС групе за девет месеци 2021. године.

На представљању одржаном путем видео конференције из Пословног центра НИС-а у Београду, Антон Черепанов, заменик генералног директора и финансијски директор НИС-а, казао је да су финансијски и оперативни резултати значајно унапређени у односу на исти период 2020. године.

Према његовим речима, унапређење резултата последица је бољих макроекономских показатеља с једне стране, као и финансијске дисциплине и програма мера за повећање оперативне ефикасности у НИС-у са друге стране.

Тако је у периоду јануар-септембар нето добит НИС групе 13,3 милијарди динара, док је EBITDA увећана готово четири пута у односу на упоредни период и износи 38,2 милијарде динара. Поред тога, настављено је и са улагањима у развојне пројекте у које је инвестирано 13,1 милијарда динара, а највише је уложено у област истраживања и производње. НИС је на име дивиденде за 2020. годину акционарима исплатио више од милијарду динара.

Такође су унапређени и оперативни показатељи у области прераде и промета, уз даље проширење палете производа и увођење нових услуга. У Рафинерији нафте Панчево произведене су прве количине биодизела које су извезене на тржиште Румуније, док је потрошачима омогућено да своје месечне рачуне плате и на НИС Петрол и ГАЗПРОМ бензинским станицама.

Черепанов је јавности представио и резултате студије ревизорске компаније KPMG о економском утицају НИС-а у Републици Србији у периоду 2010. до 2020. године, који потврђују да је у том периоду НИС био један од водећих домаћих инвеститора, послодаваца и извозника.

Тако је, у периоду од 2010. до 2020. године  просечан годишњи допринос НИС-а БДП-у Србије био 5,1 одсто, док је компанија уплаћивала просечно 15,3 одсто укупних пореских прихода. Просечна вредност инвестиција НИС-а у претходној деценији била је 274 милиона евра годишње, док је просечан годишњи извоз био 262 милиона евра годишње. У развој НИС-а укупно је било уложено више од 3 милијарде евра.

Излагање Черепанова изазвало је велико интересовање акционара и инвеститора који су му поставили бројна питања у вези са текућим пословањем и стратешким развојним плановима НИС-а.

Поред финансијског директора НИС-а, презентацији су присуствовали Ивана Жарковић-Петрушевски, директорка Департмана за финансије, Бранко Митровић, руководилац Групе рачуноводствених и финансијских услуга и Јелена Станковић, руководилац Услуге односе са инвеститорима.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd