Бизнис вести

НИС окупио извођаче са циљем унапређења безбедности на раду

У Пословном центру НИС-а у Новом Саду одржан је „HSE Форум 2019“. Реч је о традиционалном скупу који се одржава већ 11- пут по реду, а посвећен је подизању свести о безбедности на свим локацијама компаније и заједничком раду на примени HSE правила у пракси. Догађај је одржан под слоганом „Сигурним корацима у будућност“, а окупио је бројне компаније које су у НИС-у ангажоване као извођачи радова.

30. октобар 2019.

Отварајући скуп, Генадиј Љубин, први заменик генералног директора НИС-а и директор Блока истраживање и производња је истакао:
„HSE није само зборник правила, скуп стандарда и упутстава, то је животна филозофија и култура пословања наше компаније. Главни ресурс компаније су људи, безбедност и здравље запослених, a наш приоритет је постизање ефикасних резултата уз безбедно обављање посла. „Гаспром њефт“ је поставио важан стратешки циљ – „циљ-нула“ , који обухвата нула инцидената, нула повреда на раду и професионалних болести, коме се и ми из НИС-а сигурним корацима приближавамо. Заузимајући лидерску позицију у области питања безбедности, ми преузимамо на себе одговорност да помогнемо нашим партнерима у развијању културе безбедности“.
Ове године компанија НИС је представила програм „Степенице“ који омогућава да се на једноставан начин поделе одговорности и улоге са циљем унапређења безбедности у процесу управљања извођачима. У оквиру овог програма јасно су дефинисани кораци, који процес управљања чине лакшим и разумљивијим, а сликовито приказују и поделу одговорности кроз целокупан процес. Методологија се састоји из четири фазе – претквалификација, процедура набавке и избора добављача, потписивање уговора, и контрола и евалуација њиховог рада и мотивације.

Према речима Улриха Пебaла, директора Функције за HSE, имплементација програма „Степенице“ је веома значајна у циљу унапређења процеса управљања извођачима:
„Јасно дефинисање улога и одговорности као и добра комуникација свих учесника процеса су веома значајни када је реч о успешном управљању НЅЕ ризицима. На панел дискусији уз учешће представника извођачких организација препознато је да НИС према својим извођачима има стандардне захтеве као што имају и друге светске нафтне компаније. НИС континуирано ради на унапређењу НЅЕ културе, а програм „Степенице“ je један од механизама да смањимо ризике и учинимо пословање безбедним“, истакао је Пебaл.

На панел дискусији која је уследила посвећенa размени искустава у домену безбедности на раду учествовали су представници компанија Енерготехна, Schlumbereg, NRG Trans, PDV Inženjering и НИС.

„HSE Форум 2019“ био је место сусрета компаније НИС, њених пословних партнера и извођачких компанија, чији учесници су се ангажовали на развијању заједничке филозофије управљања ризиком. Организацијом оваквих догађаја, НИС наставља да потврђује своју позицију модерне, друштвено одговорне компаније, која континуирано ради на унапређењу безбедности и здравља на раду.