Бизнис вести

Панчевачким медијима представљен пројекат развоја соларних панела у НИС-у

23.06.2023.

Панчевачки новинари имали су прилику да се на Газпром бензинској станици „Дунав“ упознају са досадашњим резултатима у области развоја фотонапонских електрана на малопродајним објектима НИС-а, као и са даљим плановима компаније када је реч о улагањима у соларну енергију. На бензинској станици новинарима су добродошлицу пожелели Бојана Радојевић, директорка Департмана за малопродају и Стефан Деспотовић, директор Центра за односе са јавношћу НИС-а. Растислав Крагић и Жељко Блитва, експерти за енергетику у НИС-у, присутне су упознали са основним информацијама о пројекту, његовим циљевима и бенефитима, као и са иницијативама које компанија планира да релизује у овој области у будућности.

Фото: Здраво Панчево

Компанија НИС до сада је инсталирала соларне панеле на 15 НИС Петрол и ГАЗПРОМ бензинских станица у Србији чиме је наставила успешно да развија своју зелену агенду. У пројекат инсталације фотонапонских електрана у оквиру своје малопродајне мреже, НИС је до сада уложио више од 40 милиона динара, а процењено је да ће са досадашњом инсталисаном снагом укупна уштеда у набавци електричне енергије износити око 600 MWh на годишњем нивоу.

Електрична енергија произведена соларним панелима се користи за потребе самих малопродајних објеката, док се потенцијални вишкови шаљу у дистрибутивну електричну мрежу, чиме НИС добија статус купца-произвођача. Најновијом инвестицијом НИС показује да остаје доследан поштовању принципа одрживог развоја и остваривања зелене агенде која подразумева улагање у обновљиве изворе енергије у циљу смањења емисије угљен диоксида и глобалног загревања. Имајући то у виду, један од најзначајнијих резултата овог подухвата је и смањење емисије угљен диоксида за више од 600 тона годишње.

НИС је прва нафтна компанија у Србији која је спровела уградњу соларних панела на својим бензинским станицама чиме додатно наставља да јача енергетску ефиканост и прави значајне кораке у процесе енергетске транзиције.

У наредној фази планирана је инсталација соларних електрана на још 30 објеката малопродајне мреже НИС-а, као и на друге објекте компаније. Завршетак уградње соларних панела на још 30 малопродајних објеката НИС-а очекује се средином 2024. године чиме ће укупна инсталисана снага соларних панела на бензинским станицама достићи снагу од 1,6 МWp.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd